nieuws

Cinjees dreigen weer met juridische stappen

Archief

Waar noemenswaardige bewegingen in de afhandeling van het faillissement van Cinjee Advies uitblijven, heeft de familie Cinjee zelf weer eens van zich laten horen. In een brief aan gedupeerde investeerders wordt de hoop op (gedeeltelijke) terugbetaling van hun gelden levend gehouden. Verder worden de eigen handen in onschuld gewassen.

“Wij weten ons niet schuldig aan het faillissement. Het faillissement van Cinjee Advies is van buitenaf veroorzaakt (door ASR, AFM, DNB en AM)”, zo is de overtuiging van “de oud-directie van Cinjee Advies”, waarmee de brief is ondertekend. Die directie stelt te onderzoeken “welke juridische stappen wij kunnen nemen tegen personen die onze naam, en daarmee de activiteiten die wij nu verrichten, hebben geschaad”. Het zou dan om zowel een strafrechtelijk traject als een schadeclaim gaan. “Je kunt niet zomaar mensen smaden, uitmaken voor arbitraire en mogelijk bedrieglijke figuren zonder enig bewijs.”
Intentie
“Omtrent de hoofdelijke schulden aan investeerders hebben wij de intentie om op termijn een regeling te treffen”, zo laat de voormalige Cinjee-leiding weten. Op de vraag hoe en met welke middelen geeft Eelko Kooistra namens de familie Cinjee geen antwoord.
De investeerders krijgen in de brief nog wel te horen dat het niet Cinjee is die enige blaam treft. “De transactie is volledig volgens wettelijke eisen afgehandeld.” De investeerder wordt voorgehouden bekend te zijn geweest met beleggen en de kennelijke risico’s daarvan. “Hij heeft onder andere gedurende vele jaren tegen zeer hoge rendementen geïnvesteerd in Cinjee Advies.”
Tientallen assurantieondernemers hebben nog ruim _ 40 mln tegoed van Cinjee Advies, particuliere investeerders _ 7,7 mln, zo bleek vijf maanden geleden uit het eerste faillissementsverslag. Het tweede verslag van curator Eddy Butin Bik moet deze maand gaan verschijnen.
Consulting Group
De familie Cinjee wordt intussen steeds actiever in de assurantiebranche met de onderneming OOA Consulting Group. Die houdt zich bezig met het bewerken van klantenbestanden voor bestaande assurantiekantoren. En dat levert veel klandizie op, stelt Kooistra. “De meeste tussenpersonen hebben met een derde van hun klanten weinig of geen contact. Alleen al vanuit het oogpunt van de WFT moet daar wat gebeuren. Wij helpen intermediairs daarmee.”
Medewerkers van OOA Consulting Group werken onder de naam van het kantoor dat hun diensten inhuurt. Het zogeheten ontwoekeren, aanbieden van alternatieve producten voor bestaande beleggingsverzekeringen, hoort daar ook bij; volgens Kooistra is OOA Consulting Group niet specifiek op dat segment gericht. “Bij een kantoor met alleen maar schadepolissen kun je hier al niets mee.”
 

Reageer op dit artikel