nieuws

Autopremie ook in 2010 gedaald

Archief

De premies voor autoverzekeringen zijn voor het vijfde jaar op rij gedaald, zo blijkt uit Verzekerd van Cijfers, een statistische uitgave van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek en het Verbond van Verzekeraars. Tussen 2006 en 2010 daalde de gemiddelde WA-premie met 17% van 311 euro naar 257 euro. WA plus casco daalde met 9% van 536 euro naar gemiddeld 490 euro.

De trend van de steeds maar dalende autopremies lijkt echter te keren: Independer maakte begin vorige maand bekend dat de premies van autoverzekeringen fors aan het stijgen zijn. De gemiddelde premie zou momenteel ruim 9% hoger liggen dan in december vorig jaar. Oorzaak zou volgens de vergelijkingssite een toename van het aantal schades zijn. Het is echter waarschijnlijker dat de recente premieverhogingen zijn ingegeven door de waarschuwing die De Nederlandsche Bank (DNB) onlangs gaf aan het adres van de autoverzekeraars. In een brandbrief aan autoverzekeraars noemde DNB de ontwikkeling van de solvabiliteit “zorgwekkend”; de toezichthouder eiste premieverhogingen, vooral bij de WA-polissen. Ook konden de verzekeraars rekenen op verhoogde aandacht.
Fraude
Uit de Verbonds-uitgave blijkt verder dat het aantal meldingen van verzekeringsfraude in 2010 is gestegen naar 3.644. “Opvallend is dat verzekeraars fraude steeds eerder vaststellen. Dat blijkt uit het toenemend aantal fraudegevallen dat al tijdens het acceptatieproces wordt opgespoord (1.306 gevallen in 2010). Maar ook kwam vorig jaar in 2.338 gevallen fraude aan het licht tijdens de afwikkeling van claims”, aldus het Verbond. “Net als in voorgaande jaren kreeg het Centrum Bestrijding Verzekeringsfraude vorig jaar de meeste fraudemeldingen binnen op motorrijtuigenverzekeringen (1.902), gevolgd door Brand (462) en Ziektekosten (317).
 

Reageer op dit artikel