nieuws

AFM: advies beleggingspolis is nog te vaak onder de maat

Archief

“Een te groot aandeel van de adviezen over beleggingsverzekeringen is nog beneden de maat”, heeft AFM-bestuursvoorzitter Hans Hoogervorst laten weten tijdens de algemene ledenvergadering van het Verbond van Verzekeraars.

Hoogervorst liep daarmee vooruit op het binnenkort te verschijnen rapport naar de verstrekking van beleggingsverzekeringen dat de toezichthouder heeft uitgevoerd. “Onze indruk is dat de kwaliteit van de advisering is toegenomen, maar dat er nog veel ruimte voor verbetering is in de producten en de informatieverstrekking en advisering daarover.” Te vaak is de klantinformatie of de productvergelijking onvolledig, aldus Hoogervorst. “We zien ook aanbieders die historische rendementen van de beleggingsfondsen in een aantal gevallen onjuist hebben berekend of niet adequaat hebben doorgegeven aan de financiële dienstverleners die hun producten adviseren.”
 
  &nbspIn het nieuwe rapport – de AFM deed ook in 2006 al onderzoek naar de advisering van beleggingsverzekeringen – staan concrete voorbeelden van goede en slechte praktijken. “Wij hopen hiermee de markt houvast te geven op weg naar verdere verbetering van de financiële dienstverlening.”
 
Wereldwijd probleem
Volgens Hoogervorst speelt het intransparantieprobleem wereldwijd bij verzekeraars. Uit een recent internationaal onderzoek van een aantal samenwerkende toezichthouders kwam naar voren dat verzekeraars wereldwijd minder informatie aan klanten verstrekken dan andere financiële sectoren. “Er wordt door verzekeraars gewoon minder naar de ‘passendheid’ van hun dienstverlening gekeken dan men in de beleggingssfeer en de bancaire wereld gewoon is.” Dat komt volgens de AFM-topman doordat verzekeringsproducten oorspronkelijk eenvoudiger waren. “De producten zijn in korte tijd veel ingewikkelder geworden, waarbij de informatie- en adviespraktijk in de verzekeringssector gewoon is achtergebleven.”
 

Reageer op dit artikel