nieuws

Accountants gaan over tot aanvraag WFT-vergunning

Archief

Eyeopener

HLB Schippers laat niet eigen accountants WFT-diploma’s halen, maar is in zee gegaan met een ervaren financieel planner. “Een accountant kan ook niet alles. Bovendien wilden wij richting onze klanten meteen met een ervaren adviseur van start gaan”, stelt Bert Duurland namens HLB Schippers. De HLB-vergunning betreft advies over hypotheken, verzekeringen en pensioen. Het kantoor heeft vestigingen in Amersfoort, Almere, Amsterdam, Alkmaar en Den Helder. Duurland denkt dat de werkwijze van HLB “een eyeopener is voor andere accountantskantoren”.
 
Adfiz
Intermediairorganisatie Adfiz heeft toezichthouder AFM geprezen voor de interpretatie van de vrijstellingsregeling voor pensioenadvies. “Het is goed voor de borging van advieskwaliteit dat de AFM accountantskantoren, fiscalisten en actuariële adviesbureaus aanspoort tot een vergunning.” Adfiz zou het liefst helemaal geen vrijstelling van de vergunningsplicht voor pensioenadvisering zien, maar dat blijkt in strijd met Europese regelgeving (IMD). “Dit is een grote stap in de goede richting.”
 
Adfiz vraagt al langer aandacht voor de vrijstelling. “Het is niet te verdedigen dat bepaalde beroepsgroepen die (nagenoeg) dezelfde werkzaamheden verrichten, zijn vrijgesteld van een vergunning om pensioenadviezen te mogen verstrekken en daarmee eveneens zijn vrijgesteld van de wettelijke vakbekwaamheidseisen. Integendeel, bij sporadisch uitgevoerde pensioenadviezen zouden zelfs extra eisen gesteld moeten worden aan vakbekwaamheid.”
 

Reageer op dit artikel