nieuws

ING schrapt verhoging hypotheekrenteopslag

Archief

ING schrapt verhoging hypotheekrenteopslag

ING heeft een geplande verhoging van de opslag op de variabele hypotheekrente afgeblazen. De verhoging was enkele maanden geleden aangekondigd, maar leverde veel protest op van klanten en marktpartijen, waaronder de stichting Stop de banken. Die bereidt tegen ABN Amro een rechtszaak voor over een verhoging van de variabele rente.

ING kondigde in mei aan dat per 1 augustus de opslag voor hypotheken met een leningdeel met variabele rente (aangevraagd na 1 juni 2009) met 0,35% zou worden verhoogd tot 2,75%. De verhoging zou zo'n 19.000 klanten treffen. Achterliggende reden waren de gestegen financieringskosten. "Hierdoor nam ook de kostprijs voor hypotheken met een variabele rente toe, wat leidde tot het voornemen om een deel van die kosten door te berekenen in een hogere opslag voor variabele hypotheken", aldus ING.
Tegen de verhoging kwam onder meer de stichting 'Stop de banken' in het geweer. "Naar aanleiding van de gesprekken die met de betrokken partijen zijn gevoerd én de huidige situatie op de financiële markten heeft de ING besloten, ondanks dat zij van mening is dat de mogelijkheid tot verhoging contractueel is toegestaan, de verhoging voor bestaande klanten nu niet door te voeren." Wel is voor nieuwe klanten het variabele leningdeel gemaximeerd op 25% (was 50%) van de hoofdsom.
Stop de banken is ook in gesprek met ABN Amro, die de opslag op het Euribor-tarief heeft verdubbeld tot 2%. Dat heeft nog geen resultaat opgeleverd, aldus de stichting: "Het bestuur van Stop de banken heeft moeten concluderen dat zij door ABN Amro aan het lijntje werd gehouden en bereidt nu, voor honderden gedupeerden, een collectieve rechtszaak voor in samenwerking met enkele rechtsbijstandverzekeraars."

Reageer op dit artikel