nieuws

De Jager wil algemene zorgplicht voor banken en verzekeraars

Archief

De Jager wil algemene zorgplicht voor banken en verzekeraars

Er komt een generieke zorgplicht waar ook banken en verzekeraars onder vallen als het aan minister De Jager (Financiën) ligt. De Jager heeft hiervoor een nieuw wetsvoorstel geïntroduceerd. De nieuwe zorgplicht moet ervoor zorgen dat consumenten beter beschermd zijn bij de aankoop van financiële producten en dat het vertrouwen in de financiële sector wordt hersteld.

De algemene zorgplicht regelt expliciet dat de financiële sector het belang van de klant moet behartigen. Ook moet bij advies aan de klant in het belang van de klant worden gehandeld. Door de generieke zorgplicht krijgt de AFM de mogelijkheid om bij misstanden eerder in te grijpen.

De maatregel is onderdeel van een breed pakket aan maatregelen dat ter consultatie aan marktpartijen en toezichthouders wordt aangeboden. "Ik wil dat de klant weer centraal komt te staan bij banken en verzekeraars", aldus De Jager. "Te vaak kreeg in het verleden eigen gewin voorrang boven het belang van de klant. Met deze maatregelen nemen we een nieuwe stap in de hervorming van de financiële sector", aldus de minister.

Tegelijk met dit wetsvoorstel introduceert De Jager -ter consultatie- extra kapitaalbuffers voor systeembanken. Hierdoor wordt het financiële systeem weerbaarder en stabieler bij een financiële crisis. De Nederlandsche Bank krijgt de bevoegdheid om instellingen als systeemrelevant aan te wijzen.

De wetgeving zal in het voorjaar van 2013 aan de Tweede Kamer worden aangeboden.

Reageer op dit artikel