nieuws

CDA bepleit tuchtrecht voor financiële sector

Archief

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum wil dat er een tuchtcollege komt voor de financiële sector. Van Hijum bracht het punt vandaag aan de orde in het overleg van de Tweede Kamer met minister en partijgenoot De Jager (Financiën). Het tuchtrecht moet als het aan Van Hijum ligt dienen als sanctie voor partijen die zich niet aan de ‘bankierseed’ houden. De Jager stelde in zijn antwoord sympathiek tegenover het idee te staan en zal met de sector in overleg treden over de haalbaarheid van zo’n college.

CDA bepleit tuchtrecht voor financiële sector

Volgens het Kamerlid ligt de oprichting van een tuchtcollege in het verlengde van de bankierseed die De Jager per 1 januari 2013 wil invoeren. Van Hijum: "De bankierseed bevindt zich aan de voorkant van het proces van de bescherming van de beroepseer. Deze bankierseed kan echter geen vrijblijvende exercitie worden. Er dient dan ook wat te gebeuren op het moment dat iemand zich niet houdt aan de eed."

Het Kamerlid verwijst naar beroepsgroepen als advocaten en notarissen die ook een eigen tuchtcollege hebben. "Een tuchtcollege voor de financiele sector moet tanden krijgen om schending van de beroepseer serieus aan te kunnen pakken", aldus Van Hijum.

Het Kamerlid ziet mogelijkheden voor een college dat bestaat uit juristen en professionals  uit de financiële sector en dat waarschuwingen en boetes uitdeelt. "In voorkomende gevallen kunnen bovendien tijdelijke of permanente verboden om het beroep uit te oefenen worden uitgevaardigd'', aldus het CDA-lid, dat ook een rol ziet weggelegd voor de AFM.

Reageer op dit artikel