nieuws

AFM maakt einde aan Saldodipje

Archief

Een last onder dwangsom van de AFM heeft voorlopig een einde gemaakt aan  kredietaanbieder Ferratum Netherlands BV.

De kredietaanbieder, bekend onder de handelsnaam ‘Saldodipje’,  voldeed volgens de AFM niet aan informatieverzoeken. De toezichthouder stelde Ferratum daarom een dwangsom van € 4.000 met een maximum van € 80.000 in het vooruitzicht waarop het bedrijf haar dienstverlening per direct stopte.

Ferratum verstrekte via Saldodipje zogeheten flitskredieten aan consumenten.  De AFM had het vermoeden dat dit gebeurde zonder de daarvoor verplichte vergunning. In een reactie op haar website laat Ferratum weten te werken aan een ‘alternatief model in Nederland’. "Alle openstaande kredieten dienen gewoon te worden terugbetaald zoals overeengekomen", aldus de kredietverlener.

De AFM waarschuwde consumenten vorig week nog voor het sluiten van een krediet bij Emporium Financial, ook handelend onder de namen Magnum Financial en Mango Krediet. Ook dit bedrijf zou zonder vergunning actief zijn als kredietverlener. De toezichthouder kreeg klachten van consumenten die voor het sluiten van een kredietovereenkomst een bedrag als verzekeringspremie moesten betalen.

De AFM adviseert consumenten extra op te letten als een aanbieder gebruikmaakt van gratis e-mailadressen van onder meer  Gmail en Hotmail en raadt hen aan altijd waarschuwingslijsten te raadplegen. De afgelopen jaren heeft de toezichthouder al verscheidene keren gewaarschuwd voor illegale kredietaanbieders.

 

Reageer op dit artikel