nieuws

Passief beleggen meer in trek

Archief

Passief beleggen in indexfondsen en zogeheten exchange traded funds (ETF’s) wint onder particulieren sterk aan populariteit, concludeert TNS-Nipo uit onderzoek onder ruim duizend beleggers.

Passief beleggen meer in trek

Het deel van het totaal belegbare vermogen dat passief is belegd, is gegroeid naar 6%; in 2010 was dat nog 3%. "Dat lijkt weinig, maar het is een heleboel", licht Mark Schipper toe. "In het totaal belegbare vermogen is ook het spaargeld opgenomen." Het aantal particuliere beleggers dat passief belegt, is toegenomen tot 17% (11%). Volgens Schippers zal dat percentage voorlopig blijven groeien. "Mensen kunnen bij passief beleggen makkelijker de relatie leggen tussen de ontwikkelingen op de beurs en hun eigen fondsen."
De passieve belegger is over het algemeen jonger en hoger opgeleid dan de doorsnee belegger. Bovendien beschikt deze groep over bijna twee keer zo veel geld als de gemiddelde belegger. Online brokers als Binck en Alex zijn favoriet.
Online vermogensbeheerder Fundix speelt in op deze trend en introduceerde afgelopen week 'Laten beleggen met Indextrackers'.  Daarvoor zijn een kleine honderd trackers geselecteerd van aanbieders Ishares en ThinkCapital. De kosten bedragen € 18,50 per maand en jaarlijks 0,6% over de waarde van de portefeuille.

Reageer op dit artikel