nieuws

Kans op schade aan opstal verdubbeld

Archief

Tussen 2003 en 2011 is de kans dat een woningeigenaar schade oploopt aan zijn huis bijna verdubbeld tot 9,5% (5%). Vooral het aantal waterschaden is toegenomen, blijkt uit cijfers van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS).

Kans op schade aan opstal verdubbeld

De laatste vijf jaar is het schadebedrag per waterschadeclaim gegroeid tot € 1.636 (1.519). Gemiddeld kwam er in 2011 één waterschadeclaim binnen per 25 opstalverzekeringen; in 2007 was dat nog een schade op de 45 polissen.
Grootste boosdoeners op het waterschadevlak zijn problemen met waterleidingen. Dat komt volgens het CVS doordat nieuwe technieken worden toegepast, zoals knelkoppelingen. "Als deze koppelingen bij de aanleg niet goed worden aangeknepen, is de kans groot dat ze binnen enkele jaren gaan lekken met een leidingbreuk tot gevolg." Klimaatveranderingen zorgen ook voor meer schade: dakgoten en rioleringen kunnen de toegenomen intensiteit van regenbuien steeds moeilijker aan.
Overigens is de kans op diefstal eveneens groter geworden: vorig jaar was die bij opstalpolissen één op 100; vier jaar terug kreeg nog een op de 200 polissen te maken met schade door diefstal. Dat zou vooral te wijten zijn aan actievere professionele bendes.

Reageer op dit artikel