nieuws

ING verwacht sterke toename onderwaarde

Archief

Eind volgend jaar hebben 800.000 huiseigenaren een hypotheek die hoger is dan de actuele woningwaarde, zo verwacht ING. Het concern baseert zijn verwachting onder meer op een verwachte prijsdaling van 10% in het komende jaar.

ING verwacht sterke toename onderwaarde

Halverwege vorig jaar stonden nog 500.000 huishoudens 'onder water': dat aantal gaat volgens ING dus met 60% omhoog. "Voor huishoudens die niet willen verhuizen of die de restschuld kunnen financieren hoeft dat echter geen probleem te zijn", aldus de kwartaalmonitor Woningmarkt. 
ING verwacht ondanks de lagere prijzen en de lage rente geen beweging op de huizenmarkt, omdat bijna 80% van de jongeren tot 35 jaar aangeeft de komende twee jaar zeker geen huis te kopen. "Voor veel twintigers en dertigers zijn de zorgen over economie en baan momenteel groter dan de behoefte aan een eigen stek." Kopers zijn verder terughoudend omdat zij een verdere daling van de huizenprijzen afwachten en daarnaast te maken hebben met strengere hypotheekregels en onzekerheid rondom de renteaftrek, aldus ING.
Dat de huizenverkoop voor de zomer een opleving kende, is volgens het concern toe te schrijven aan de onzekerheid die er toen nog was of de overdrachtsbelasting ook na 1 juli nog 2% zou bedragen.

Reageer op dit artikel