nieuws

Commissie CFD vraagt juridisch advies over deskundigheidseisen

Archief

Commissie CFD vraagt juridisch advies over deskundigheidseisen

De Commissie CFD laat advocatenkantoor Van Beem-De Jong een juridisch vooronderzoek doen naar de rechtspositie van bestaande assurantiediploma’s in het nieuw voorgestelde wettelijke deskundigheidssysteem, waarbij periodiek een PE-examen moet worden afgelegd.

"Dat betekent feitelijk een opgelegde permanente examinering van
financieel dienstverleners", aldus voorzitter Edwin Herdink. "Een inhaalexamen en een steeds terugkerende opgelegde periodieke examinering heeft geen enkele relatie met permanente educatie en reeds eerder behaalde diploma's. Zaken die feitelijk los van elkaar staan, worden door het ministerie met elkaar vermengd. De commissie is voor een deugdelijke permanente educatie op basis van een zogenoemd puntensysteem, maar is absoluut tegen een steeds terugkerend verplicht opgelegd examen om het reilen en zeilen van een onderneming daaraan op te hangen."
Adfiz kwam vorige maand in actie tegen de nieuwe vakbekwaamheidseisen en vroeg de Onderwijsraad om advies over de voorstellen van minister De Jager. Adfiz vindt een driejaarlijks herexamen "ongebruikelijk en ineffectief". Financiën paste enkele weken terug de voorstellen aan door te stellen dat een diploma wel geldig blijft als niet aan de PE-eisen is voldaan, maar dat wel een inhaalexamen moet worden gedaan om actief te kunnen blijven in de branche.

Reageer op dit artikel