nieuws

Stormachtige lustrumeditie voor AssurMada

Archief

Van 6 tot en met 11 juni vond de vijftiende editie van branchezeilevenement de AssurMada plaats. De bestemming van de jaarlijkse oversteek van de Noordzee was dit jaar Ipswich, dat door stormachtige zee niet zonder slag of stoot werd bereikt. Hoogtepunt van het driedaagse verblijf in Engeland was ditmaal een bezoek aan Lloyd’s of London, waar de deelnemers een presentatie in de oude bibliotheek en een rondleiding door het gebouw kregen.

Twaalf schepen namen deze keer deel aan de AssurMada. Eén daarvan moest tijdens een storm met windkracht 8 tot 9 door de Engelse kustwacht van een zandbank gesleept worden. “Aangezien het schip gewoon verzekerd was op de Nederlandse assurantiemarkt, hoefde de Lutine Bell niet geluid te worden”, laat AssurMada-voorzitter Eric Jan Wiebenga weten.
De ongelukkige schipper was Sjoerd van Esch, al jaren actief in de schadeherstelbranche. Enkele mijlen voor de Engelse kust liep zijn schip op een zandbank, nadat het zonder stroom, (bijna) zonder benzine en zonder roer was komen te zitten. Bovendien was er 6.000 liter water in het schip gelopen. De kustwacht van het nabijgelegen Aldeburgh werd ingeschakeld om het stuurloze jacht op sleeptouw te nemen. Er volgde een zeven uur durende tocht, waarbij de sleeplijn tweemaal brak. Uiteindelijk werd de vierkoppige bemanning in Harwich opgevangen door het AssurMada-bestuur, dat een hotel had geregeld voor de onfortuinlijke zeilers. Volgens Van Esch, die het schip had gehuurd, was de schade louter emotioneel. “Onderweg is er geen moment paniek geweest; we wisten allemaal wat we moesten doen. Dan zie je dat die uitleg over veiligheid die alle deelnemers krijgen, wel degelijk van belang is. Maar na afloop hebben we toch wel even een potje staan janken.” Dat weerhoudt Van Esch er overigens niet van om volgende keer weer mee te gaan: “Ik heb de acht keren ervoor nooit problemen gehad, dus volgend jaar zal het gewoon weer goed gaan.” De terugtocht werd overigens met het vliegtuig gemaakt.

 

 

 

Het paste er niet meer op…

Nóg een lustrum: Voogd & Voogd in Middelharnis vierde onlangs het vijfjarig bestaan van de ‘Voogd Open’, een golftoernooi voor het goede doel. Twintig teams met afgevaardigden van verzekeringsmaatschappijen en andere zakenrelaties sloegen af op de baan van Golfclub Grevelingenhout in Bruinisse. Het toernooi werd gewonnen door het team van Avéro Achmea en leverde een recordbedrag op van € 100.000. Het geld is bestemd voor het Nationaal Kinderoncologisch Centrum (NKOC). 

Michael de Nijs (links) en Bas de Voogd (rechts) overhandigen een onverwacht grote cheque aan Rob Pieters van het NKOC.

Een van de deelnemers wordt door de hoge golven op sleeptouw genomen door een Engelse reddingsboot.

Reageer op dit artikel