nieuws

Sterk gedaalde levenomzet brengt Koster in rode cijfers

Archief

‘Onzekerheid dringt ook door bij personeel’

 

Koster Verzekeringen in Alphen aan den Rijn is vorig jaar in de rode cijfers beland. Het intermediairbedrijf leed € 307.000 verlies, tegen nog € 38.000 winst in 2010. De omzet is met 17% gedaald naar € 2,25 (2,70) mln.

 

De omzetdaling wordt vooral veroorzaakt door de sterk gekrompen provisie-inkomsten uit bemiddeling in leven- en pensioenverzekeringen: die zijn teruggelopen tot € 745.000 (1.253.000). De omzet uit advisering op fee-basis is gegroeid naar € 104.000 (66.000), terwijl de kosten met € 2,66 (2,65) mln gelijk bleven. Het personeelsbestand van Koster is vorig jaar licht gedaald van 38 naar 35 fte's.

Directeur Wim Koster wijt de slechtere resultaten aan de verschuiving van levensverzekeringen naar banksparen. "De verzekeraars laten dit merkwaardig genoeg en om onbegrijpelijke redenen gebeuren zonder zich teweer te stellen met nieuwe producten. Moeten we hieruit opmaken dat de grote bankinstellingen het in toenemende mate voor het zeggen hebben?"

 

Saamhorigheid

Koster heeft verder kritiek op toezichthouder AFM, die verschraling van het aanbod vreest. "De indruk bestaat dat die kaalslag ook het doel was en is waar veel beleidsmakers naar streven."

De onzekere toekomst tast ook de arbeidsverhoudingen aan, aldus Koster: “De saamhorigheid neemt af en het adagium ‘ieder voor zich, God voor ons allen’ dreigt gemeengoed te worden. Hij verwijst naar een onderzoek dat drie factoren aanwijst als bepalend voor werkgeluk: trots, erkenning en vertrouwen. “Met name deze laatste factoren komen door de regel- en heerszucht van beleidsmakers en financiële instanties in het gedrang. Dankzij de recessie zal ons personeelsbestand nog verder inkrimpen. Daar reageren onze mensen natuurlijk op en het maakt ze angstig. Zo dwingt de AFM ons bijvoorbeeld tot het houden van beoordelings- en functioneringsgesprekken, terwijl wij ons al jarenlang bezig houden met coaching, begeleiding en de noodzakelijke ‘education permanente’ van onze medewerkers. Dat werkte uitstekend, maar hier komt nu abrupt een einde aan.”

Mede door de inkrimping van het personeelsbestand heeft Koster inmiddels 350 m2 van de eigen kantoorruimte te huur staan.

Reageer op dit artikel