nieuws

Optima houdt het voor gezien

Archief

Overnames nekken intermediairbedrijf

 

Optima Holding heeft de activiteiten gestaakt. Het intermediairbedrijf, actief sinds halverwege de jaren negentig, heeft zich verslikt in overnames van Huis & Hypotheek en vooral Assuradeurenhuys, zo stelt directeur-eigenaar Klaas Dekker.

 

Dekker gaat zijn geluk beproeven in de uitzendbranche. “In de financiële dienstverlening hou ik me voorlopig op de achtergrond.” Toch sluit hij niet uit dat hij ooit weer actief wordt in de verzekeringsbranche. Zijn bedrijf Optima is voltooid verleden tijd: de centrale organisatie heeft alle activiteiten gestaakt en is in liquidatie. Dat besluit is halverwege vorig jaar al genomen, nadat de VerzekeringsUnie en PoliService elk voor één euro waren terugverkocht aan ASR. Belangrijker was dat de maatschappij in ruil daarvoor alle schulden kwijtschold die Optima nog had openstaan: in totaal ruim € 14 mln. “Ik heb het op een nette manier met ASR geregeld”, zegt Dekker, die eraan toevoegt dat alle adviseurs die met Optima zaken deden, zijn betaald.

 

Strop

In 2009 nam Optima Huis & Hypotheek over. Die aankoop is het bedrijf niet goed bekomen: “Achteraf waren de lasten van de financiering die daar nog liep, veel te hoog. Bovendien zijn er te veel kantoren afgehaakt. Over die financiering hebben we nu met ABN Amro overigens ook goede afspraken gemaakt.” Daarnaast was de overname van het Assuradeurenhuys een financiële strop. “Je kunt wel zeggen dat dat onze ondergang is geworden”, zegt Dekker. “Laten we het erop houden dat er bij de overname onduidelijke afspraken zijn gemaakt. Maar dat is het risico van ondernemen.”

 

Consumentenclaim

Dekker heeft contact gehad met de stichting Consumentenclaim over de afhandeling van de 90.000 beleggingspolissen van ASR die Optima in portefeuille had. “Die hoeveelheid konden wij alleen niet aan. Vandaar dat ik de hulp van de stichting heb ingeroepen, maar dat was niet om ASR een hak te zetten. Voor € 150 kon ik alleen al die klanten niet bedienen. Uiteindelijk is met ASR afgesproken dat ze dat zelf oplossen.”

 

Historie

Samen met Arjen van Dun start Dekker in 1995 vanuit Hardinxveld-Giessendam de franchiseformule Optima. Vijf jaar later, als inmiddels 25 kantoren het Optima-bord op de gevel hebben, wordt daar een inkooporganisatie aan toegevoegd. In 2001 moet het bedrijf echter financiële steun vragen bij Amev vanwege een negatief eigen vermogen: dat resulteert in een lening van € 2,9 mln. In de jaren daarna weet Optima zich niet meer los te maken uit de greep van Amev/Fortis ASR. De resultaten blijven mager; wel worden in 2007 Sorgeloos, Attentiv (van Fortis), HypoHuis en De Hypotheekwinkel gekocht; in dat jaar trekt Arjen van Dun zich terug uit het bedrijf. “Het is eten of gegeten worden”, zegt Dekker begin 2008. Optima heeft dan geen financiële banden meer met Fortis, zegt hij.

 

Overleven

Met Beijer gaat Optima via de gezamenlijke holding Futurum in 2009 voort op het overnamepad: dan worden de VerzekeringsUnie en PoliService gekocht van ASR. Later dat jaar volgt een aandelenbelang in InterFinanceNed, de eigenaar van Huis & Hypotheek. Dat wordt later gepositioneerd als het enige label waarmee de organisatie – die inmiddels 140 aangesloten kantoren telt – naar buiten treedt. “We zijn continu bezig geweest met overleven”, zegt Dekker eind 2009, als de hypotheekmarkt pas goed begint in te zakken. Met eerst Ruud van Versendaal en later René van Gils aan het roer lukt het vervolgens niet om Optima financieel gezond te krijgen: over 2009 wordt € 8,6 mln verlies geleden en het eigen vermogen zakt naar € -8,7 mln. In 2011 vindt ASR het welletjes: de rekening-courant wordt bevroren. Van de 130 medewerkers worden er 25 ontslagen en de franchisenemers van Huis & Hypotheek zinnen op een zelfstandig voortbestaan. Die gaan begin dit jaar uiteindelijk verder als onderdeel van Welke Financiële Diensten. Huis & Hypotheek Nederland gaat voort als lege BV onder Optima en wordt uiteindelijk in mei – inmiddels omgedoopt tot Zisa BV – failliet verklaard.

 

Reageer op dit artikel