nieuws

Gemiddelde duur van verzuim neemt toe

Archief

Het gemiddelde verzuim in de eerste helft van 2012 is uitgekomen op 4,3%. Dat is 0,2% lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Het gemiddeld aantal keren dat werknemers zich ziekmelden daalde naar 0,79 verzuimmeldingen per werknemer, tegen 0,85 in 2011. De gemiddelde duur van verzuim neemt wel toe. Gemiddeld duurde het verzuim 20,5 dagen ten opzichte van 19,2 dagen vorig jaar.

Gemiddelde duur van verzuim neemt toe

Dat blijkt uit een analyse van 365/ArboNed, gebaseerd op ruim 1 miljoen werknemers. Onder jongere werknemers (<25 jaar) komt verzuim als gevolg van letsel van het bewegingsapparaat (botten, spieren en gewrichten) het meest voor en duurt gemiddeld 2,5 maand. In de leeftijdscategorie 25-45 jaar zijn psychische klachten de belangrijkste oorzaak van verzuim dat 3-4 maanden duurt. Bij 45-plussers voert verzuim door fysieke klachten de boventoon; zowel ‘slijtage' van het bewegingsapparaat als ook hart- & vaatziekten. De gemiddelde verzuimduur door hart- en vaatziekten steeg onder 55-plussers het hardst; van 87 dagen in 2006 naar 101 dagen in 2012. Klachten aan het bewegingsapparaat zijn binnen deze groep verantwoordelijk voor 42% van de verzuimde dagen.

Reageer op dit artikel