nieuws

‘Churchill- en hippiegroet uit den boze bij eedaflegging’

Archief

Mocht de beroepseed die minister De Jager (Financiën) per 1 januari beoogt in te voeren werkelijkheid worden, dan moet deze wel volgens de etiquette worden uitgevoerd. Dit stelt secretaris Onno Kelterman van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening. Vlotte improvisaties gebaseerd op Winston Churchill of het hippietijdperk zijn ongepast volgens Kelterman.

‘Churchill- en hippiegroet uit den boze bij eedaflegging’

In AM 12 stond bij een artikel over de invoering van de beroepseed voor financieel dienstverleners een foto van een eedaflegging waarbij het lijdend voorwerp zijn vingers in een V-vorm omhoog houdt. "Ik denk niet dat er veel individuele klachten binnenkomen als financieel dienstverleners straks massaal het V-teken maken bij de eedaflegging", stelt Kelterman quasi serieus. "Maar correct is het niet. Het V-gebaar verwijst naar Winston Churchill, die hiermee ten tijde van de Tweede Wereldoorlog duidelijk wilde maken dat de victory nabij was. En het is natuurlijk bekend als het peace-teken uit de flowerpower-tijd."
Kelterman dook in de geschiedenis en stuitte op de 'Wet vorm van de eed' uit 1911 die stelt dat hij die (…) een eed belofte of bevestiging moet afleggen dit doet (…)onder het het opsteken van de twee voorste vingers van de rechterhand (…) 
"Hoe je precies je vingers omhoog moet houden staat er niet bij, maar het V-teken lijkt me  in ieder geval niet gepast", aldus Kelterman.

Reageer op dit artikel