nieuws

BPF-check blijft van groot belang

Archief

De verplichtstelling staat op de helling, maar vooralsnog kampen pensioenadviseurs met veel vragen over de verplichte aansluiting bij bedrijfstakpensioenfondsen. Dinsdagavond stond het thema centraal tijdens het Pensioencafé van de Pensioen Netwerk Groep (PNG).

BPF-check blijft van groot belang

Vaak is onduidelijk onder de werkingssfeer van welk bedrijfstakpensioenfonds (BPF) een onderneming valt. Of het bedrijf hoort door uitbreiding van de werkzaamheden ineens bij een ander pensioenfonds. Hoogleraar Erik Lutjens maakte in zijn inleiding duidelijk dat een werkgever zich niet zomaar kan onttrekken aan een BPF. Verplicht betekent in dit geval ook echt verplicht. Een werkgever kan door hoge naheffingen van niet afgedragen premies behoorlijk in de financiële problemen komen. Er zijn wel mogelijkheden om dat te voorkomen. Lutjens: "Bijvoorbeeld door voor een nieuw bedrijfsonderdeel een andere bv op te richten. Dat is geen misbruik maken van rechten. Het staat een ondernemer vrij om zijn onderneming zo in te richten als hij zelf wil."
Aansluitend streden de aanwezige pensioencracks tegen elkaar in de Pensioenkennisquiz, bedacht door PNG in samenwerking met AM. Bart Evers, accountmanager Pensioen bij Nationale-Nederlanden mag zich dé pensioenkenner van 2012 noemen. Hij ging er met de winst vandoor: een gouden appel en een jaarabonnement op Kluwer PensioenPlus, een online omgeving die een totaaloplossing voor pensioenprofessionals biedt. Evers schudde zijn laatste twee tegenstanders af doordat hij met zijn schatting van de gemiddelde levensverwachting van een pasgeboren jongetje in Oekraïne het dichtst bij de waarheid zat, namelijk 65 jaar, 3 maanden en 21 dagen.

Reageer op dit artikel