nieuws

BKR: ‘Betalingsproblemen beter in kaart brengen’

Archief

Het aantal Nederlanders met problemen bij de afbetalingen van leningen blijft toenemen. Het afgelopen half jaar kon 7,7% niet voldoen aan hun betalingsverplichtingen ten opzichte van 7,4% eind 2011, zo blijkt uit cijfers van het BKR. Het kredietregistratiebureau gaat ervanuit dat het percentage dit jaar doorstijgt naar 8,0%, zo’n 720.000 Nederlanders. De werkelijke problematiek is volgens het BKR nog veel ernstiger.

BKR: ‘Betalingsproblemen beter in kaart brengen’

BKR houdt alleen de achterstanden op kredietovereenkomsten bij. Volgens algemeen directeur Peter van den Bosch zijn er daarnaast veel spookschulden, betalingsachterstanden en schulden bij verhuurders, energiebedrijven, zorgverzekeraars en belastingdienst. "Deze schulden zijn niet zichtbaar voor ons en de kredietverstrekkers. Spookschulden bedreigen de consument, want hierdoor stapelen schulden zich ongemerkt op."
In 2011 waren er ruim 2 miljoen Nederlanders met betalingsachterstanden. Van den Bosch: "Als we meer betalingsproblemen en schulden in kaart brengen, kunnen we de schuldproblematiek 'bij de voordeur' aanpakken en consumenten ervoor behoeden dat ze in een situatie terechtkomen waar ze de rest van hun leven aan vast zitten." 

Reageer op dit artikel