nieuws

AFM bespaart flink op reiskosten door vertrek bestuurder

Archief

AFM bespaart flink op reiskosten door vertrek bestuurder

Het vertrek van bestuurslid René Maatman per 1 augustus levert de AFM een aanzienlijke onkostenbesparing voor de managementgroep op. Uit declaratiegegevens die de toezichthouder zelf publiceert, blijkt dat Maatman maandelijks goed was voor minimaal € 5.000 aan kosten voor woon-werkverkeer. Ook de kleine uitgaven in binnen- en buitenland verzuimde hij niet te declareren.

September vorig jaar spande de kroon. Toen declareerde Maatman bijna € 6.700 inclusief btw voor het gebruik van de dienstauto met chauffeur bij het woon-werkverkeer en andere dienstreizen. November 2011 blijkt een goedkope maand, de chauffeur wordt dan slechts ruim voor € 5.000 ingehuurd. Op een reguliere werkdag haalt een chauffeur Maatman na 7 uur 's ochtends op en klokt hij om 11 uur weer uit als hij de bestuurder in hartje Amsterdam heeft afgeleverd en weer naar huis is gereden. Aan het eind van de middag herhaalt deze procedure zich hij als Maatman weer naar huis brengt. Naast noodzakelijke uitgaven voor reis en verblijf bij buitenlandse werkbijeenkomsten, vergeet Maatman ook niet de kleine bonnetjes in te dienen. Zoals voor € 3,80 aan 'levensmiddelen' die hij kocht bij een delicatessenwinkel in Wenen tijdens een werkbezoek in september 2011.
Al in 2010 haalden de declaraties van Maatman bij de AFM het nieuws. Toen maakte hij nog gebruik van een chauffeur uit Eemnes, die Maatman ophaalde bij diens huis in het Limburgse Hoensbroek. "Maatman is sinds die tijd verhuisd naar een plaats die een stuk dichterbij ligt", stelt AFM-woordvoerder Marcel Proos. Hij benadrukt dat het AFM-bestuurders is toegestaan om woon-werkverkeer als dienstreizen te declareren. "Overigens is al sinds mei geen sprake meer van deze kosten omdat de heer Maatman vanaf dat moment al geen deel meer uitmaakt van de managementgroep." 
Collega-bestuurders Theodor Kockelkoren en Ronald Gerritse (voorzitter) declareren aanzienlijk minder aan chauffeursdiensten. Kockelkoren had alleen in september 2011 een uitschieter van bijna € 1.400, maar brengt doorgaans niet veel meer dan € 200 in rekening. Gerritse is een duurdere 'klant', maar ook hij komt niet hoger uit dan bijna € 3.300 (augustus 2011). Net als Maatman let ook hij op de kleintjes. Het saucijzenbroodje en het flesje appelsap dat hij op 14 oktober 2011 op Rotterdam Airport kocht, werden keurig gedeclareerd.

Reageer op dit artikel