nieuws

Zorgen hypotheekmarkt om starters en keuzevrijheid

Archief

Startersbankgarantie

 

Nationale Waarborg

 

De hypotheekparagraaf begrotingsakkoord baart marktpartijen zorgen. Zorgen zijn er over het lot van starters, terwijl bovendien ernstig wordt gevreesd voor de keuzevrijheid in hypotheekvormen.

 

Enerzijds houdt de Tweede Kamer vast aan een overdrachtsbelasting van 2%, anderzijds komen nieuwe aflossingsvrije hypotheken – inclusief (bank)spaarhypotheken – niet meer in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. Vanaf januari 2013 moeten nieuwe hypotheken gedurende de looptijd in 30 jaar volledig en ten minste annuïtair worden afgelost om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek.

 

Adviesketen De Hypotheker zegt voorstander te zijn van beperking van de hypotheekrenteaftrek, maar wil die aftrek koppelen aan "een fictief annuïtair schema". De consument zou hierbij wel de vrijheid moeten behouden om zijn hypotheek in te richten naar zijn persoonlijke en veranderende situatie. De Hypotheker denkt dat die keuzevrijheid door de voorstellen drastisch wordt beperkt; OVFD ziet iedere keuzemogelijkheid voor een andere hypotheekvorm zelfs volledig verdwijnen. "Het kan niet zo zijn dat de fiscale behandeling de consument direct of indirect dwingt tot een specifieke productvorm", vindt De Hypotheker.

 

Starters

De adviesketen vreest verder een scheve verhouding tussen kopers en huurders en constateert dat vooral starters door de lastenverzwaring worden getroffen. Volgens OVFD zijn die starters juist "van cruciaal belang voor de doorstroming op de woningmarkt".

 

Een verdere stagnatie van die woningmarkt ligt op de loer, zo waarschuwt de brancheorganisatie. "Huizeneigenaren met bestaande hypotheken gaan echt niet verhuizen, als ze daarmee onder de regels voor nieuwe hypotheken komen te vallen. De maandlasten worden door een volledige, annuïtaire aflossing ook veel hoger. Het beperken van de ‘loan-to-value-ratio’ tot 100% zal er daarnaast voor zorgen dat veel minder starters een hypotheek kunnen aangaan."

 

Bankgarantie

 

Starters krijgen wel een helpende hand van Nationale Waarborg. Die biedt sinds kort een ‘Startersbankgarantie’. Die is bedoeld voor mensen met een starterslening van SVN (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten). De prijs voor de bankgarantie is _ 200, ongeacht het garantiebedrag.

 

De startersbankgarantie volgt op een recent onderzoek (‘NWB luistert’) onder het met Nationale Waarborg werkende intermediair. De verzekeraar stelde daarin vragen naar mogelijke verbetering van service en producten.

 

actie om de eigen annuïteitenhypotheek onder de aandacht te brengen bij hypotheekadviseurs. Bij honderd kantoren werd een makelaarsbord tegen de gevel geplaatst met de tekst: "Te koop – scherp geprijsde annuïteitenhypotheek".

Reageer op dit artikel