nieuws

Pensioenfonds heeft jongeren en gepensioneerden nodig

Archief

Jongeren en gepensioneerden moeten beide vertegenwoordigd zijn in het bestuur van pensioenfondsen. Op die manier wordt ondervangen dat het beleggingsbeleid van een fonds optimaal is voor jongeren maar te veel risico’s meebrengt voor mensen die al gestopt zijn met werken. Dit stelt David Hollanders, die op dit onderwerp promoveert aan de Universiteit van Tilburg.

Pensioenfonds heeft jongeren en gepensioneerden nodig

In zijn proefschrift met de titel The effect of Aging on Pensions stelt Hollanders dat risicovol beleggen in theorie welvaartsverhogend werkt voor jongeren omdat zij nog lang moeten werken. Als dit goed gaat betalen ze minder premie, vallen de opbrengsten tegen dan wordt deze verhoogd. Ouderen lopen in dit scenario echter risico's als de premie onvoldoende wordt vehoogd omdat hun beleggingshorizon aanzienlijk dichterbij ligt. "Het premiebeleid en het risicobeleid moeten daarom in onderlinge samenhang bezien worden. Een goede governance zoals vertegenwoordiging van jongeren en gepensioneerden in het pensioenfondsbestuur is hiervoor noodzakelijk."

Reageer op dit artikel