nieuws

Online huishoudboekje moet

Archief

leiden tot goedkoper advies Voor _ 2,99 per maand kunnen consumenten een online huishoudboekje bijhouden, ontwikkeld door het Nibud en Afas Personal

Als dat goed gebeurt, zou de prijs voor financieel advies lager kunnen worden, zo denken beide partijen. Via Afas Personal houden al 300.000 geregistreerde gebruikers een huishoudboekje bij. Samen met Nibud is nu de betaalde variant Afas Personal Plus in ontwikkeling waarmee consumenten eenvoudig een begroting kunnen maken en waarin belangrijke geldzaken als verzekeringen, hypotheek en pensioen worden opgeslagen. Consumenten kunnen maximale budgetten toekennen aan bepaalde posten en een seintje krijgen als ze daar overheen gaan, aankoopbonnen inscannen en contracten & abonnementen invoeren en automatisch een herinnering krijgen als deze opgezegd kunnen worden. Vanaf 2013 kan het huishoudboekje ook toekomstscenario’s doorrekenen: wat is de impact van werkloosheid of gezinsuitbreiding op de financiële situatie? Goedkoper Uit Nibud-onderzoek blijkt dat consumenten die hun inkomsten en uitgaven bijhouden en begroten, beter bestand zijn tegen onverwachte grote uitgaven en inkomstendalingen. In het licht van het aanstaande provisieverbod verwachten Afas en Nibud dat consumenten die hun geldzaken goed op een rij hebben, beter en goedkoper geholpen kunnen worden door financieel adviseurs dan consumenten die hun financiële administratie niet hebben geordend. Het kost de adviseur immers minder tijd om een beeld te krijgen van de totale financiële situatie, aldus de twee partijen. Consumenten kunnen hun financieel adviseur desgewenst toegang verlenen tot de gegevens. GeldGripper Het huishoudboekje doet denken aan de GeldGripper een in februari 2012 ter ziele gegaan initiatief van Nibud. Voor de realisatie van dit online instrument waarmee de consument grip zou moeten krijgen op zijn financiën was een financiële bijdrage van het financieel bedrijfsleven nodig. Deze bijdrage bleek door de malaise op de financiële markt onvoldoende haalbaar, zo verklaarde Nibud destijds. "Eigenlijk waren we daarmee onze tijd vooruit. Het huishoudboekje kun je zien als het begin van wat de Geldgripper had moeten worden", zegt een woordvoerder nu.

Reageer op dit artikel