nieuws

Illegale kredietaanbieder moet activiteiten staken De Autoriteit

Archief

Financiële Markten (AFM) heeft aan Friendly Finance begin april een last onder dwangsom opgelegd, wegens het bemiddelen in kredieten zonder daarvoor een vergunning te hebben

Het bedrijf moet die dwangsom betalen voor elke dag dat de activiteiten niet zijn gestaakt. Via www.betaaldag.nl bood Friendly Finance consumenten de mogelijkheid "het recht op toekomstige inkomsten aan ons te verkopen". Binnenkort te ontvangen loon, pensioen, huurinkomsten of een verzekeringsuitkering konden worden overgedragen aan Betaaldag.nl, dat daarvoor direct een vergoeding betaalde. Werd bijvoorbeeld een kleine _ 500 aan inkomen verkocht, dan gaf Betaaldag daarvoor direct _ 410. Na de vermaning van de AFM in april is de site aangepast. "Friendly Finance int nu zelf de verkochte vordering op loon of uitkering bij de werkgever of uitkeringsinstantie van de consument. In de oude werkwijze ontving de consument het verkochte bedrag van de werkgever of uitkeringsinstantie en moest dat binnen één werkdag doorbetalen aan Friendly Finance." Maar volgens de toezichthouder is nog steeds sprake van kredietverstrekking. "Daarom is de onderneming nu verplicht een dwangsom te betalen." Die bedraagt _ 4.000 voor elke dag dat het aanbieden van krediet niet is gestaakt, met een maximum van _ 80.000; de teller loopt sinds 3 mei. Na de laatste bekendmaking van de AFM is op de site nog maximaal _ 100 aan komende inkomsten te verkopen; Betaaldag.nl geeft daar dan direct hetzelfde bedrag voor. Estland Friendly Finance is onderdeel van een in Estland gevestigd moederbedrijf dat onder dezelfde naam opereert. De leiding is in handen van Vahur Rajaver, Daniel Lumi en Ivo Tahk. Die laatste staat ook als commissaris te boek. Auteur:RL Datum:14 – 05 – 2012 Bestandsnaam:RL_friendlyfinance.doc Rubriek: Trefwoord:

Reageer op dit artikel