nieuws

Geldloket werkt samen met FFP, Adfiz en OvFD

Archief

Prinses Máxima opende woensdag 23 mei samen met demissionair minister De Jager het eerste 'Wijzer in geldzaken Geldloket' in Amersfoort. Amersfoortse inwoners kunnen er terecht met vragen over geldzaken en worden zonodig doorverwezen naar adviseurs in de regio. Er is een samenwerking met koepelorganisaties FFP, Adfiz en OvFD.

Het geldloket, een pilotproject van een jaar, heeft als doel na te gaan in hoeverre consumenten behoefte hebben aan een fysiek loket voor vragen over geldzaken. In Den Bosch is eind mei een tweede loket geopend. Als het nodig is, worden de bezoekers doorverwezen naar relevante (lokale) instanties, maar het geldloket geeft "nadrukkelijk geen financieel advies aan de bezoekers en verkoopt geen producten of diensten".  
De komst van de geldloketten deed veel stof opwaaien. "Het heeft er alle schijn van dat de consument wordt weggelokt bij het onafhankelijke intermediair en in de armen wordt gedreven van 'gratis dienstverleners en productverkopers’", aldus CFD-voorzitter Edwin Herdink in een eerdere reactie. Adfiz gaat er vooralsnog vanuit dat het geldloket zich houdt aan haar missie om consumenten basale hulp te bieden bij geldzaken. “Het is een prima idee om mensen die financieel analfabeet zijn op weg te helpen en ze naar de juiste kanalen door te verwijzen. Als de dienstverlening veel verder gaat, trekken wij aan de bel”, belooft de brancheorganisatie.

Lijstjes
Dat doorverwijzen gebeurt in samenwerking met koepelorganisaties Vereniging FFP, Adfiz en de OvFD. “We hebben deze organisaties gevraagd een lijst aan te leveren van aangesloten adviseurs uit de betreffende regio’s die aan de pilot willen meedoen, met daarbij per kantoor de specialismen”, aldus Henriëtte Raap, woordvoerder van Wijzer in Geldzaken. “Die lijst geven wij aan de consumenten die volgens ons advies nodig hebben. Zij kunnen dan zelf een adviseur benaderen.”
Medewerkers van het geldloket zullen bij doorverwijzing van consumenten duidelijk communiceren dat het advies betaald moet worden. Raap: “Het geldloket is gratis, maar het vervolg niet.”
Volgens de FFP heeft een tiental financieel planners in de gemeentes Amersfoort en Den Bosch inmiddels haar medewerking toegezegd. ” Met name complexe life-events als pensioen, scheiden en wonen lenen zich uitstekend voor doorverwijzing naar financieel planners.” Ook Adfiz zette leden actief op het spoor van het geldloket, aldus woordvoerder Rienk Andriessen.

Reageer op dit artikel