nieuws

Erasmus brengt plafond aan in koopsomprovisie

Archief

Erasmus heeft de kosten in de levensverzekeringen tegen koopsombetaling aangepast en naar eigen zeggen "eerlijker verdeeld". Tegelijkertijd is een provisieplafond ingesteld.

 

De maximale vergoeding voor een tussenpersoon kan tot 1 januari, wanneer provisie op levensverzekeringen wordt verboden, nog maximaal _ 3.750 bedragen. Tot voor kort kon die maximale provisie (1,5% van de koopsom) nog oplopen tot _ 6.750. Aanleiding voor de maatregelen is een verruiming van de maximale koopsomstorting van _ 450.000 naar _ 1 mln. De provisie zou in theorie anders tot _ 15.000 kunnen oplopen.

 

Het provisieplafond is vastgesteld conform een richtlijn van moedermaatschappij Delta Lloyd. Het plafond geldt voor het Lijfrente Inkomens Plan, het Lijfrente Opname Plan en het Garantie Plan-Koopsom. Die producten kunnen overigens al twee jaar op nettobasis, dus zonder provisie, gesloten worden. "Het grootste deel is al netto", zegt marketeer René Jansen.

 

Vaste kosten

De vaste kosten in de koopsompolissen zijn voortaan eenmalig _ 600. Bij het Garantie Plan-Koopsom was dit een percentage van de koopsom, zonder enig maximum. Bij het Lijfrente Inkomens Plan was dit ook een percentage van de koopsom, maar was er wel een maximum van _ 500 gesteld. Bij dit laatste product bedragen de doorlopende kosten voortaan _ 55 in plaats van _ 48 per jaar. Toch worden de eindkapitalen voor klanten hoger, doordat Erasmus betere rentetarieven biedt.

 

Reageer op dit artikel