nieuws

Barnier geeft Nederlandse pensioenlobby half jaar extra

Archief

Europese verzekeraars confereren op de Dam

Europees commissaris Michel Barnier (Interne Markt) heeft het besluit over de IORP-richtlijn voor pensioenfondsen (de evenknie van Solvency II) een half jaar uitgesteld. Dat zei hij vorige week in Amsterdam bij de conferentie van Insurance Europe, de koepelorganisatie voor nationale brancheverenigingen in het verzekeringswezen.

Solvency II was een terugkerend item op het congres van verzekeringskoepel Insurance Europe in Grand Hotel Krasnapolsky in Amsterdam. Vierhonderd bestuurders uit de Europese verzekeringswereld kwamen er bijeen. Het Verbond van Verzekeraars mocht dit jaar de conferentie ‘hosten’ en koos als locatie voor hartje Amsterdam. Oud-Hollands snoepgoed en stroopwafels bij de koffie zorgden voor een nostalgisch nationaal detail, evenals de videoboodschappen van Klaas (Knot) en Jan Kees (De Jager) én de aanwezigheid van het Nederlandse koningshuis.
De voertaal was uiteraard Engels, al wist Europees Commissaris Michel Barnier (Interne Markt) daaraan te ontsnappen. Hij liet in simultaan vertaald Frans weten dat het besluit over de IORP-richtlijn voor pensioenfondsen (de evenknie van Solvency II) een half jaar wordt uitgesteld. Barnier wond er geen doekjes om dat verzekeraars en pensioenfondsen wat hem betreft gelijk behandeld moeten worden, maar, zo zei hij: “Er is nog geen beslissing genomen. De Nederlandse pensioenlobby in Nederland die fel tegen de verhoogde kapitaalseisen voor pensioenfondsen is, krijgt dus zes maanden extra de tijd, tot medio 2013. Barnier vertelde verder dat Solvency II zo snel mogelijk doorgang moet vinden, maar kondigde wel een extra impact-assesment aan van de maatregelen die de langetermijngaranties van verzekeraars raken. Hij noemde Solvency II een groeikans. “Eind 2010 hadden de verzekeraars een totaal geïnvesteerd vermogen van € 7,4 biljoen, meer dan 50% van het Europese Bruto Binnenlands Product. Het is in het belang van Europa en de polishouders dat die beleggingen een optimale allocatie krijgen.”

Keuzevrijheid
Een van de vier sessies stond in het teken van vergrijzing en het pensioenvraagstuk. Tom Kliphuis, bestuurder van het Verbond van Verzekeraars en CEO van Nationale-Nederlanden voorspelde dat de toenemende blootstelling aan risico’s bij de opbouw van het pensioen onherroepelijk met zich mee zal brengen dat pensioendeelnemers meer keuzevrijheid willen. “De roep zal klinken om zelf de pensioenuitvoerder te mogen kiezen die de beste kwaliteit levert tegen de laagste prijs.” We kunnen toch moeilijk verwachten dat werknemers steeds meer risico’s op zich gaan nemen en ze tegelijkertijd niet de vrijheid te geven om zélf te kiezen waar ze hun pensioen onderbrengen, meende Kliphuis. Meer keuzevrijheid van werknemers zal volgens hem de concurrentie in de pensioenmarkt bevorderen wat leidt tot flexibeler en kwalitatief betere pensioenproducten. “Een bijkomend voordeel is, dat de belangstelling van burgers in wat het pensioen hen kost en wat het oplevert, een impuls zal krijgen.”

Máxima
Het congres had een koninklijk tintje door de aanwezigheid van prinses Máxima. Zij sprak in haar hoedanigheid van erevoorzitter van platform Wijzer in geldzaken en VN-adviseur ‘Inclusive Finance’ over financial inclusion en benadrukte nogmaals dat wereldwijd 2,7 miljard mensen en miljoenen bedrijven geen gebruik kunnen maken van financiële diensten als leningen, bank- en spaarrekeningen of verzekeringen. Ze spoorde verzekeraars aan om de toegang tot de verzekeringsmarkt ook voor deze groep mogelijk te maken.

Reageer op dit artikel