nieuws

Banksparen goed voor 60% markt individuele vermogensopbouw

Archief

Banksparen goed voor 60% markt individuele vermogensopbouw

Volgens consultancybedrijf IG&H is het bankspaartegoed in ons land vorig jaar met 79% gegroeid tot € 12,7 mld. De nieuwe stortingen op bankspaarrekeningen hebben daarmee definitief de individuele levenproductie voorbijgestreefd. De populariteit van banksparen neemt nog steeds toe, concludeert het bedrijf dan ook. “Het Lente-akkoord zorgt echter voor onzekerheid, waardoor het nu niet mogelijk is om te zeggen waar het plafond voor banksparen ligt.”

Er is in 2011 voor € 5,4 mld aan nieuwe bankspaarstortingen gedaan: 39% meer dan het jaar ervoor. "Zelfs de productie van banksparen voor de eigen woning weet in een dalende hypotheekmarkt enorme groeicijfers (+29% ten opzichte van 2010) te realiseren", aldus IG&H, dat zijn cijfers baseert op gegevens van Rabobank, ABN Amro, SNS Bank, Reaal, Aegon, Nationale-Nederlanden, Delta Lloyd, Aegon, Florius en ASR.
De levenmarkt laat een tegengestelde beweging zien: de verkoop van levensverzekeringen voor pensioenopbouw is in de tweede helft van 2011 met 40% gekrompen. "Hierdoor daalt de totale levenproductie in 2011 met 15% ten opzichte van 2010." De premie-inkomsten uit nieuwe individuele levenpolissen zijn vorig jaar teruggelopen tot € 3,8 (4,5) mld: het aandeel van banksparen in de markt voor individuele vermogensopbouwproducten is daarmee verder gegroeid tot 60%.

Reageer op dit artikel