nieuws

Adviseur met ASR in clinch om ABC-polis De Barneveldse adviseur

Archief

Nico van Koesveld is met ASR in een conflict verwikkeld over het afkopen van een spaarkaspolis

ASR wil op een ABC Spaarplan _ 5.000 minder uitkeren dan de feitelijke afkoopwaarde; volgens de maatschappij is dat gebruikelijk bij een dergelijke polis. Van Koesveld vindt dat de klant wordt "belazerd". Hij heeft een klant met een in 1991 gesloten ABC Spaarplan met een maandpremie van _ 68,07. Zij is teleurgesteld in de waardeopgave: na 21 jaar is de polis _ 22.106,58 waard. De afkoopwaarde bedraagt na aftrek van sterfte- en afkoopwinst en een niet uit te keren beleggingsresultaat iets meer dan _ 20.000. ASR wil echter niet meer dan een gemaximeerde afkoopwaarde van _ 17.154 uitkeren. "Een verschil van _ 4.952,58, dat ASR voor het grootste deel achteroverdrukt", aldus Van Koesveld, die zich baseert op mededelingen van een medewerker. "Bij herhaling van deze opmerking bevestigde hij dat het verschil van _ 2.877 tussen de werkelijke afkoopwaarde en de gemaximeerde afkoopwaarde naar ASR ging." Van Koesveld acht dat in strijd met het flankerend beleid, waarbij is afgesproken dat er geen afkoopkosten in rekening worden gebracht. Bovendien, zo stelt Van Koesveld, wil ASR het bedrag pas een jaar na de afkoopdatum overmaken. De spaarkasverzekering werkt volgens het zogeheten tontinestelsel, waarbij onder meer de opgebouwde sterftewinst toevalt aan de overige polishouders. "Ik vind dat deze voorwaarden achterhaald zijn", zegt Van Koesveld. Geen afkoopkosten ASR blijft echter bij de voorwaarden: "Bij tussentijdse beëindiging blijft, conform de voorwaarden, een gedeelte van de opgebouwde waarde achter in de kas voor de overige deelnemers. Dit heeft te maken met afkoop- en sterftewinst, die alleen op de afgesproken einddatum wordt uitbetaald. Bij afkoop van de door de heer Van Koesveld genoemde ABC-polis wordt het bedrag van _ 4.952,58 dus verdeeld onder de achterblijvende deelnemers. ASR steekt van dit bedrag geen cent in eigen zak. Bij beëindiging van een ABC-polis worden geen afkoopkosten in rekening gebracht." Opmerkingen: Auteur:RL Datum:21 – 05 – 2012 Bestandsnaam:RL_ASRABC.doc Rubriek:Financiële planning Trefwoord:leven

Reageer op dit artikel