nieuws

ABN Amro verdubbelt opslag Euriborhypotheek

Archief

Klanten ING

Bij ING, na Rabobank de grootste hypotheekverstrekker van ons land, is sprake van een minder fikse stijging. Maar de tarieven liggen hier wel aanmerkelijk hoger: de opslag gaat van 2,4% naar 2,75%. Een deel van het klantenbestand krijgt hiermee te maken, namelijk de groep die vanaf juni 2009 een dergelijke hypotheek heeft gesloten. Het betreft circa 19.000 klanten, die als volgt per brief zijn geïnformeerd: "De hypotheeklening die u bij ons heeft afgesloten, moeten we als bank financieren. Dit mogen we deels doen met spaargeld dat bij ons is ondergebracht, en deels met geld dat we lenen op de kapitaalmarkt, onder meer bij andere banken. Ontwikkelingen op de financiële markten en de aangescherpte wetgeving hebben ertoe geleid dat de kosten voor deze financiering al langere tijd stijgen", zo legt ING uit. Euribor-tarieven Ook de woordvoerder van ABN Amro laat weten dat de Euriborhypotheek zonder een verhoging van de opslag verliesgevend wordt voor de bank. In 2009 verhoogde ABN Amro de tarieven ook al, toen werd van 0,5% naar 1% gegaan. In dat jaar stopte de bank met het aanbieden van de Euriborhypotheek, evenals de Rabobank. De verhouding tussen de kosten die de banken moesten maken en het lage Euribortarief destijds, zou zoek zijn. Ook wilden banken klanten behoeden voor enorme schommelingen in hun maandlasten.
 
Alternatief
ING is nog een van de weinige geldverstrekkers met een hypotheekrente gekoppeld aan het Euribor-tarief. De bank biedt de 19.000 klanten die nu hogere maandlasten tegemoet kunnen zien een alternatief: zij kunnen tijdelijk overstappen naar een rentevaste periode van drie jaar tegen het tarief van de eenjaarsrente. "De rente en daarmee de maandlasten van de aanbieding zijn op dit moment hoger dan de maandlasten van de variabele rente met opslag", zo waarschuwt de geldgever het intermediair. Het aanbod geldt tot vier weken na ontvangst van de brief. Wordt gekozen voor een vaste rente, dan kan de klant later niet meer terug naar variabele rente.

Reageer op dit artikel