nieuws

Tienduizenden woekerpolissen afgewend

Archief

Tienduizenden woekerpolissen afgewend

Intermediair Optima, met in de portefeuille de beleggingspolissen van zo’n 90.000 klanten van verzekeraar ASR, was in de zomer van 2011 van plan zijn klanten aan te raden schadevergoedingen te eisen voor hun woekerpolissen, maar zag daar vanaf na een gesprek met ASR. Hierdoor zijn mogelijk tienduizenden woekerpoliszaken tegen ASR op het laatste moment afgewend.

Dat blijkt uit onderzoek van Nu.nl. Middels een brief had Optima haar klanten willen aanraden schadeclaims in te dienen tegen ASR. Uiteindelijk zag de tussenpersoon echter af van een dergelijk advies, onder andere na een gesprek met ASR en, zo stelt Optima, na de eigen berekeningen. Op dat moment had Optima een schuld van € 14,5 mln bij ASR en beschikte niet over de middelen om alle klanten persoonlijk te adviseren over de compensatieregeling die ASR klanten met woekerpolissen bood.
Toenmalig Optima-aandeelhouder Klaas Dekker stapte daarop naar Consumentenclaim, een juristenkantoor dat voor woekerpolishouders procedeert. Volgens Pieter Lijesen van Consumentenclaim dacht Dekker dat ASR misschien zou overwegen de schuld van Optima door te strepen, als de verzekeraar het alternatief kreeg voorgeschoteld: een brief vanuit Optima die tienduizenden woekerpolishouders oproept te procederen. Dekker zelf zet echter kanttekeningen bij deze lezing en ontkent ten stelligste zo'n brief te hebben willen inzetten als hefboom voor schuldkwijtschelding door ASR. Intussen liepen de schulden van Optima zo hoog op, dat ASR eind augustus de rekening-courant bevroor. In november werden alle aandelen van het intermediairsbedrijf voor het symbolische bedrag van 1 euro overgedragen aan ASR.
 
Overig verzekeringsnieuws in de media:
 
Winst ING gehalveerd
(Het Parool, pag. 19, Volkskrant, pag. 21)
 
AFM: dwangsom Friendly Finance
(Volkskrant, pag. 22) 

Reageer op dit artikel