nieuws

‘Kleine auto’s slecht voor premie-inkomen én schadelast’

Archief

Onderzoeksbureau MoneyView zoekt de oorzaak van de verliesgevende portefeuilles van veel autoverzekeraars in het feit dat er steeds meer kleine, goedkope stadsauto’s worden verkocht. “Dat zou een belangrijke oorzaak van de premiedaling zijn. Tegelijkertijd is de bescherming die deze auto’s bieden minder, waardoor bij een ongeval de kans op (letsel)schade groter wordt.”

‘Kleine auto’s slecht voor premie-inkomen én schadelast’

Tegenover dalende gemiddelde premies staat dus, met de opkomst van de kleinere auto, een hoger (schade)risico. Volgens MoneyView is het maar de vraag of dit is ingecalculeerd in de huidige tariefstellingen. "De verwachting dat de premie voor de WA-verzekering in de nabije toekomst zal stijgen als gevolg van deze ontwikkelingen lijkt daarmee aannemelijk", aldus de jongste editie van een tweejaarlijks onderzoek naar de markt van autoverzekeringen.
Op basis van 112.500 klantprofielen is de premie uitgerekend van ruim 50 volledig casco verzekeringen. Het gemiddelde verschil per klantsituatie tussen de duurste en goedkoopste verzekering bedraagt 120%. De ene verzekering is in een willekeurige situatie dus gemiddeld ruim tweemaal zo duur als de andere. In specifieke situaties kunnen de verschillen nog veel verder oplopen.
De gemiddelde premie voor een vol casco verzekering bedraagt momenteel €458 per jaar. De vijf goedkoopste producten in de markt (PolisVoorMij, United Insurance, Univé ZorgeloosRijden Budget, Verzekeruzelf.nl Autosure en Witgeld.nl) kennen een premie die gemiddeld €144 lager ligt dan dit gemiddelde, waarbij opvalt dat alleen de autoverzekering van United Insurance een 5-sterren beoordeling krijgt op zowel prijs als kwaliteit.

Reageer op dit artikel