nieuws

Bezuinigingsakkoord baart hypotheekbedrijven zorgen

Archief

Bezuinigingsakkoord baart hypotheekbedrijven zorgen

De hypotheekparagraaf in het vorige week gesloten begrotingsakkoord baart marktpartijen zorgen. Zo is de Organisatie van Financiële Dienstverleners (OVFD) vooral bezorgd over het lot van starters. Net als koepel OVFD vreest adviesketen De Hypotheker dat de keuzevrijheid voor consumenten ernstig wordt beperkt.

De Hypotheker zegt voorstander te zijn van beperking van de hypotheekrenteaftrek. De keten pleit ervoor die aftrek te koppelen aan "een fictief annuïtair schema". De consument zou hierbij wel de vrijheid moeten behouden om zijn hypotheek in te richten naar zijn persoonlijke en veranderende situatie. De Hypotheker denkt dat die keuzevrijheid door de voorstellen drastisch wordt beperkt; OVFD ziet iedere keuzemogelijkheid voor een andere hypotheekvorm zelfs volledig verdwijnen. "Het kan niet zo zijn dat de fiscale behandeling de consument direct of indirect dwingt tot een specifieke productvorm", vindt De Hypotheker.

De adviesketen vreest verder een scheve verhouding tussen kopers en huurders en constateert dat vooral starters door de lastenverzwaring worden getroffen. Volgens OVFD zijn die starters juist "van cruciaal belang voor de doorstroming op de woningmarkt". Een verdere stagnatie van die woningmarkt ligt op de loer, zo waarschuwt de brancheorganisatie. "Huizeneigenaren met bestaande hypotheken gaan echt niet verhuizen, als ze daarmee onder de regels voor nieuwe hypotheken komen te vallen. De maandlasten worden door een volledige, annuïtaire aflossing ook veel hoger. Het beperken van de loan-to-value ratio tot 100% zal er daarnaast voor zorgen dat veel minder starters een hypotheek kunnen aangaan."

Reageer op dit artikel