nieuws

Bank zet trouwe klant in de kou

Archief

De grote banken plaatsen een nieuwe bom onder de woningmarkt, doordat ze het steeds moeilijker maken om een ‘oude’ hypotheek mee te verhuizen indien een nieuwe woning wordt gekocht. Hypotheekexperts stellen in de woensdageditie van De Telegraaf dat klanten onder het mom van bescherming juist worden geschoffeerd. “Dit is de zoveelste rem op de woningmarkt.”

Bank zet trouwe klant in de kou

Bij tussenpersonen stromen de klachten binnen. Er is bij de banken alleen nog maar interesse voor 'passende klanten'. Delta Lloyd verstrekt bijna alleen nog hypotheken met NHG, meldt De Telegraaf. Hypotheekadviseur Laurens Dijkman: "Ze hebben geen boodschap meer aan hun vaste clientèle. Banken laten op elke hypotheekaanvraag een strikte rekenformule los. Bestaande klanten krijgen te horen dat zij met de normen die nu gelden te weinig verdienen om de hypotheek mee te nemen." Dat die klanten misschien al tien jaar zonder enig probleem de maandelijkse rente en aflossing hebben voldaan van hun soms torenhoge hypotheken, telt volgens Dijkman niet.
De banken zelf stellen dat de oorzaak bij de strengere AFM-regels ligt. De branchevereniging voor bouwers en ontwikkelaars NVB begrijpt er weinig meer van. "Voor een NHG-hypotheek, waar voor de bank nagenoeg geen risico op zit, een rentemarge van meer dan 200 basispunten te durven vragen, getuigt van een inhaligheid die geen grenzen kent", briest directeur Nico Rietdijk.
(De Telegraaf, pag. 9)
 
Overig verzekeringsnieuws vandaag in de media:
 
Twijfel over SNS Reaal zet koers onder druk
(De Telegraaf, pag. 34)

Reageer op dit artikel