nieuws

AFM beboet kredietbemiddelaar

Archief

Toezichthouder AFM heeft NCIC uit Enschede een boete van € 60.000 opgelegd voor het illegaal bemiddelen in consumptief krediet. Het bedrijf had hiervoor niet de benodigde vergunning en overtrad daarmee de Wet op het financieel toezicht. Directeur Krommenhoek kreeg separaat een boete van gelijke hoogte opgelegd.

AFM beboet kredietbemiddelaar

In de periode maart tot en met augustus vorig jaar won het bedrijf via een callcenter bij consumenten gegevens in die relevant zijn voor het sluiten van een financieel product. Het betrof onder meer werk, inkomen, woonlasten en eventuele BKR-noteringen. Deze gegevens speelde NCIC vervolgens door aan een financiële dienstverlener die wel beschikte over de juiste papieren. Volgens de AFM heeft NCIC hiermee onrechtmatig werkzaamheden van een tussenpersoon verricht.
 
Aanvullende informatie
Directeur Krommenhoek van NCIC bracht de zaak onbedoeld zelf aan het rollen toen hij bij de AFM een vergunning aanvroeg voor het genereren van leads door een callcenter. Na vragen van de toezichthouder trok hij zijn aanvraag in. De werkzaamheden staakte hij echter niet, zo bleek uit onderzoek van de AFM. Krommenhoek kreeg separaat een boete opgelegd vanwege het feitelijk leidinggeven aan het illegaal (onder)bemiddelen. Het pleidooi van Krommenhoek dat hij als (indirect) enig aandeelhouder van NCIC in financiële zin dubbel wordt bestraft mocht niet baten.

Reageer op dit artikel