nieuws

‘Ruimere hypotheek voor huizenkopers’

Archief

De PvdA en de PVV willen dat de hypotheeknorm voor tweeverdieners met een laag inkomen alsnog wordt verruimd, schrijft De Telegraaf vandaag. Volgens Nibud-normen, die aanvankelijk ook in de Gedragscode Hypothecaire Financieringen waren opgenomen, kan deze doelgroep dit jaar tot € 30.000 meer lenen, maar de AFM vindt die verhoging niet verantwoord.

‘Ruimere hypotheek voor huizenkopers’

Daarom hebben de meeste banken de verruiming van de acceptatiecriteria niet toegepast. Tweede Kamerleden Monasch (PvdA) en Lucassen (PVV) willen nu dat minister Spies (Binnenlandse Zaken) maatregelen treft. Vandaag komen zij tijdens een Kamerdebat met een voorstel.
De AFM vindt het onverantwoord om huizenkopers met lage inkomens met hoge schulden op te zadelen. "Het Nibud is zeer betrouwbaar en degelijk. Normen van deze instelling leveren geen gevaar voor overcreditering", stelt Monasch echter.
Lucassen vreest bovendien dat de woningmarkt op slot blijft zitten: "Tweeverdieners met een inkomen rond de € 40.000 verdienen te veel om te huren en te weinig om te kopen. Willen we de woningmarkt weer vlot trekken dan moeten we de teugels laten vieren."
(De Telegraaf, pag. 9)
 
Overig verzekeringsnieuws in de media:

Geldercursus blijkt Holland Promotie
(De Telegraaf, pag. 27)

Reageer op dit artikel