nieuws

Geld Advies Dienst: gratis advies volgens Engels model

Archief

Het Nationaal Initiatief Geld Advies Dienst wil in Nederland een gelijknamige dienst oprichten, vergelijkbaar met de Money Advice Service in het Verenigd Koninkrijk. Nederlanders krijgen hiermee de beschikking over ‘gratis’ onafhankelijk en objectief financieel advies. Totale kosten van dit initiatief bedragen jaarlijks tussen de € 20 mln en € 40 mln. Het intermediair moet daarvan in beginsel € 2,25 mln tot € 4,5 mln ophoesten.

Geld Advies Dienst: gratis advies volgens Engels model

Voor dit bedrag krijgt het intermediair ook iets terug, zo valt te lezen in het 'consultatiedocument'. Voor de financieel dienstverlener levert de Nationaal Initiatief Geld Advies Dienst "een bijdrage aan herstel van vertrouwen en versterking van financiële stabiliteit; kostenreductie voor adviezen ten aanzien van complexe producten en een kostenreductie voor bijzonder beheer en afschrijvingen op schulden." Het initiatief is ter consultatie aan de markt voorgelegd. Partijen kunnen tot 22 april op het document reageren.
Het Nationaal Initiatief Geld Advies Dienst is een initiatief van Bas Schuurmans, die eerder betrokken was bij de ontwikkeling van de Nibud Geldgripper, een online instrument, waarmee de consument grip zou kunnen krijgen op de financiële situatie van zijn huishouden. Nibud heeft een verdere uitrol van dit systeem moeten staken omdat "voor de realisatie in de eerste jaren van dit online instrument een financiële bijdrage van het financieel bedrijfsleven nodig was. Deze bijdrage blijkt door de huidige malaise op de financiële markt onvoldoende haalbaar."

Reageer op dit artikel