nieuws

BIER-lijst keert terug

Archief

Het UWV-besluit begin dit jaar om te stoppen met het verstrekken van de zogeheten BIER-lijsten aan werkgevers wordt op last van het ministerie van SZW teruggedraaid.

 

Op deze ‘Bijlage Inlooprisico Eigenrisicodragers’ staat de door het UWV aan de werkgever toegerekende personen met bijbehorende WGA-uitkeringen vermeld. Een verzekeraar baseert zijn premies mede op die opgave. Daarmee is de BIER-lijst cruciaal voor het bepalen van het WGA-risico

 

Een werkgever die wil weten welke (ex)werknemers met een uitkering door het UWV aan hem worden toegerekend, kan maar bij een instantie terecht en dat is UWV. Alleen al om die reden maakte onder andere Hendrik Jan van Pelt, directeur ENgage Werkgeversadvies, zich sterk om een terugkeer van de lijst te bevorderen. Ook AON en het Verbond van Verzekeraars stookten het lobby- apparaat flink op. Al deze inspanningen hebben ertoe geleid dat er vanuit het ministerie van SZW een verzoek is gedaan aan het UWV om de verstrekking van gegevens voor werkgevers die overwegen eigenrisicodrager te worden te hervatten.

 

Het UWV mag ook niet langer de disclaimer onderaan de lijst opnemen waarin staat dat ‘aan deze lijst geen rechten kunnen worden ontleend’. Het onverzekerd vergoeden van de verdere uitkeringslast gedurende meerdere jaren kan aardig in de papieren lopen, stelde Van Pelt eerder al. "Een onvoorziene last die zomaar kan oplopen tot meer dan _ 100.000." e

 

Reageer op dit artikel