nieuws

App in ontwikkeling voor Pay as you drive

Archief

Technische ontwikkelingen brengen kilometerverzekering ook in Nederland dichterbij

 

Pay as you drive, een manier van verzekeren per kilometer met behulp van telematica, lijkt eindelijk ook in Nederland van de grond te komen. Polisvoormij.nl is bezig met de ontwikkeling van een speciale iPhone-app, die het rijgedrag van de gebruiker registreert en doorgeeft aan de verzekeraar.

 

Het is de bedoeling dat de app op 1 juni beschikbaar komt. Niet alleen voor Polisvoormij.nl, maar desgewenst kunnen ook andere verzekeraars de informatie kopen die het gebruik van de app oplevert. Momenteel werkt Polisvoormij.nl, als enige pay as you drive verzekering in Nederland, nog met een gps-kastje dat in de auto van ‘enkele duizenden’ automobilisten is gemonteerd, maar een app is veel gebruikersvriendelijker. Op de smartphone van de gebruiker is straks een ‘radarschermpje’ te zien met in het midden een vierkantje met een balletje. Wie dan bijvoorbeeld een bocht te scherp neemt of plotseling remt, ziet direct dat het balletje uit het midden van het scherm beweegt en er verschijnt een waarschuwing. Het is dus de kunst om zo min mogelijk waarschuwingen te incasseren en daarmee zoveel mogelijk korting op de premie. Die kan oplopen tot maximaal 20%.

 

Polisvoormij.nl, dat werkt met risicodragers Reaal en London, ging twee jaar geleden van start op initiatief van Henry de Cock, directeur/eigenaar van productontwikkelaar en intermediairbedrijf Adaptto uit Gorinchem. Voor de vaststelling van autopremies werkt het bedrijf met een Personality Scan. Verzekerden krijgen daarbij eerst een filmpje te zien, waar het juiste oversteekmoment moet worden gekozen en moeten daarna een twaalftal vragen beantwoorden. Op basis daarvan ontstaat een risicoprofiel, waar een premie aan wordt gekoppeld.

 

In het Verenigd Koninkrijk is TomTom onlangs een samenwerking aangegaan met Motaquote. Als deze proef een succes is, wil TomTom er ook in Nederland mee aan de slag. Gps-kastjes moeten vanaf 2015 in de gehele Europese Unie verplicht in nieuwe auto’s worden ingebouwd.

 

Reageer op dit artikel