nieuws

‘Transactietaks kost Nederland € 4 mld per jaar’

Archief

De Nederlandsche Bank (DNB) ziet invoering van een financiële transactietaks (FTT) in de Europese Unie niet zitten. "Het is twijfelachtig of verstorend marktgedrag erdoor wordt ontmoedigd. Het voorstel leidt bovendien tot lagere groei."   DNB schat de kosten van de FTT voor Nederlandse banken, pensioenfondsen en verzekeraars op € 4 mld per jaar. De Europese Commissie lanceerde […]

De Nederlandsche Bank (DNB) ziet invoering van een financiële transactietaks (FTT) in de Europese Unie niet zitten. "Het is twijfelachtig of verstorend marktgedrag erdoor wordt ontmoedigd. Het voorstel leidt bovendien tot lagere groei."
 
DNB schat de kosten van de FTT voor Nederlandse banken, pensioenfondsen en verzekeraars op € 4 mld per jaar. De Europese Commissie lanceerde eind september vorig jaar een voorstel voor invoering van een financiële transactietaks in de Europese Unie. De FTT wordt geheven over aan- en verkoop van vrijwel alle waardepapieren, waaronder aandelen, schuldpapier en derivaten en moet risicovolle vormen van handel (zoals speculatie) ontmoedigen en de financiële sector een bijdrage laten leveren aan de kosten van de crisis.
Volgens DNB is het twijfelachtig of het voorstel inderdaad deze doelen bereikt, terwijl de negatieve impact op de economie zeker is. "Nederland ondervindt relatief veel hinder van een FTT door haar grote financiële sector, waaronder pensioenfondsen, en draagt aldus relatief veel bij aan de door de commissie geschatte opbrengst van € 57 mld. Hiervan komt ongeveer € 2 mld ten laste van banken, € 1,7 mld van pensioenfondsen en € 0,3 mld van verzekeraars."
 Ook vindt DNB het maar de vraag of de FTT effectief is in het tegengaan van ongewenst marktgedrag. "Een FTT kan bijvoorbeeld wel bepaalde arbitragehandel zoals 'high frequency trading' terugdringen, maar handelshuizen kunnen ook hun activiteiten verplaatsen of juist meer risico nemen."
Eerder liet het Verbond van Verzekeraars al weten de FTT niet te zien zitten.

Reageer op dit artikel