nieuws

Solvabiliteitseis zorgverzekeraars naar 11%

Archief

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft het kabinet geadviseerd de solvabiliteitseis voor zorgverzekeraars te verhogen naar 11%. Het kabinet heeft dit advies overgenomen en per 1 januari 2012 geëffectueerd.

 

Vorig jaar heeft het kabinet aangekondigd een aantal vangnetten voor de zorgverzekeraars te schrappen met als doel hen te prikkelen zorg scherper in te kopen. Per 1 januari van dit jaar is de macronacaculatie afgeschaft, waardoor zorgverzekeraars er niet meer op kunnen rekenen dat alle macro-kostenoverschrijdingen worden opgevangen door de overheid. Ook andere ex-post-compensatiemechanismen zullen de komende jaren verder worden afgebouwd. Het gevolg van deze maatregelen is dat het risicoprofiel van zorgverzekeraars geleidelijk toeneemt. Voor toezichthouder DNB is met name dit gegeven aanleiding geweest om het kabinet vorig jaar te adviseren de solvabiliteitseis per 1 januari te verhogen naar 11%. Dit was 9%.

 

Individuele verzekeraars moeten nu bepalen wat deze verhoging voor hen betekent. Uit analyses die DNB heeft uitgevoerd, blijkt dat de gevolgen voor de sector als geheel mee zullen vallen. "Met een gemiddelde solvabiliteit van boven de 200% is de sector goed gekapitaliseerd", aldus DNB.

 

Reageer op dit artikel