nieuws

Sibbing & Wateler komt met Bestuurspakket Stafmaatschappen

Archief

Het adviesbedrijf Sibbing & Wateler heeft een Bestuurspakket Stafmaatschappen ontwikkeld. Dit verzekeringspakket ondervangt een aantal specifieke problemen rondom aansprakelijkheid die bij een stafmaatschap van medisch specialisten aan de orde zijn.

 

Binnen ziekenhuizen zijn de afgelopen maanden collectieven gevormd om het ‘via declareren’ mogelijk te maken en hierdoor het ondernemerschap voor medisch specialisten in stand te houden. Voor de organisatie daarvan is veelal aansluiting gezocht bij de modelovereenkomst voor stafmaatschappen van de Orde van Medisch Specialisten. Hierin zijn elementen van de coöperatie opgenomen, waardoor het bestuur van de stafmaatschap wordt gevolmachtigd om alle maten te kunnen vertegenwoordigen. Dit brengt echter privé-aansprakelijkheid van bestuursleden voor foutieve inschattingen of verkeerde besluiten met zich mee.

 

Bestuurdersaansprakelijkheid

"Dat risico zou je willen verzekeren met een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering, maar daar zit hem nu net het probleem", zegt Tom Ikink, senior adviseur risicobeheer bij Sibbing & Wateler. "Een bestuurdersaansprakelijkheid geldt alleen voor het besturen van een rechtspersoon en een maatschap is formeel geen rechtspersoon. Na consultatie van de Orde van Medisch Specialisten hebben wij, samen met risicodrager Markel International Nederland, voor het stukje volmachtverlening een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor bestuurders ontwikkeld. Daarmee is de specialist verzekerd tegen het risico van het maken van fouten in de volmachtuitvoering", legt Ikink uit. "Dit is wel een noviteit in de bestuurlijke wereld."

 

Reageer op dit artikel