nieuws

Loondienstbedrijf zal profiteren van provisieverbod uitvaart

Archief

In de Groen van Prinstererzaal is het eerste deel van het rondetafelgesprek Uitvaartverzekeringen en provisieverbod afgerond. In de branche zijn de standpunten van de verschillende partijen bekend. De discussie werd interessant op het moment dat Elly Blanksma (CDA) het volgende aan Ardanta en Dela vroeg: “Stel dat wij hier met zijn allen besluiten dat er een provisieverbod ingesteld wordt op uitvaartverzekeringen. Wat verandert er dan morgen voor uw klant en uw onderneming?”

Loondienstbedrijf zal profiteren van provisieverbod uitvaart

Philippe Wits (Ardanta): "Het product blijft bereikbaar voor de klant. Als verzekeraar moeten wij wel de tijd krijgen om onze tussenpersonen te helpen om deze transitie te maken en andere alternatieven bedenken om de klant meer direct met ons in contact te laten treden. Dat kan door meer direct te gaan werken of via een eigen loondienst. Wij zijn een tussenpersonenmaatschappij en willen hen helpen een ander businessmodel te ontwikkelen, bijvoorbeeld op basis van abonnementen of het zelf incasseren van de provisie."

Edzo Doeve (DELA): "Wij kunnen prima leven met een provisieverbod. Wij werken met veel minder tussenpersonen dan bij Ardanta. Een abonnementensysteem is niet voor elke kleine tussenpersoon weggelegd. Bij een verbod op provisie zullen wij meer moeten gaan investeren in onze eigen loondienstorganisatie. Alleen daarmee kun je ook de mensen met een adviesbehoefte aan de onderkant van de markt bedienen."

 

Borgen onafhankelijkheid advies

"Maar hoe kunnen we dan de onafhankelijkheid van het advies nog waarborgen", stelde Blanksma na het aanhoren van deze conclusies. Doeve reageerde direct dat Blanksma daar een goed punt had. "Maatschappelijk gezien is het in ons voordeel, maar je krijgt daardoor wel een kleine verschraling in de markt." Edwin Herdink (Commissie CFD) wees Blanksma erop dat bij een provisieverbod de consument geen vrije advieskeuze meer heeft, omdat hij rechtstreeks naar het directe kanaal wordt gedreven waar hij genoegen moet nemen met standaard, niet op zijn persoonlijke situatie afgestemde, producten.

 
Rode draad
Afwezig bij de hoorzitting zijn de vertegenwoordigers van D66 en PVV. Na het voorstelrondje konden de politici hun vragen afvuren op Edzo Doeve (DELA), Harold Herbert (Verbond van Verzekeraars), Philippe Wits (Ardanta) en Edwin Herdink (Commissie CFD). Het kostte de politici soms wat moeite om het provisieverbod als rode draad in de discussie te blijven zien. Na de nodige zijwegen was het vooral Edwin Herdink die de politici met succes van deze zijwegen wist te halen, terug naar de hoofdweg. De hoorzitting duurt tot 12.30 uur. Gehoord worden verder Cees de Jong (Amsterdam Centre for Insurance Studies), Carel van Vredenburch (Consumentenbond) en Theodor Kockelkoren (AFM).

Reageer op dit artikel