nieuws

Lloyd’s doet beursvloer herleven

Archief

Premie

Voor buitenstaanders, maar ook voor insiders, is het soms moeilijk om de structuur van Lloyd's te doorgronden en enige hulp daarbij is prettig. "En ik ben dan die hulp. Maar bovenal sta ik Lloyd's terzijde bij het actief benaderen van de markt in de Benelux", aldus Van Helden. In maart 2011 is de vestiging in Rotterdam feestelijk geopend door Jan Kees de Jager. "We zijn nu bijna een jaar bezig en hebben intussen de zichtbaarheid van Lloyd's in de Benelux al sterk kunnen vergroten. Onze premieomzet in Nederland komt voor ongeveer een derde deel uit herverzekering, een derde uit directe plaatsing door makelaars en een derde uit contracten met volmachtkantoren. De cijfers voor 2011 zijn helaas nog niet bekend, maar in 2010 viel al een lichte stijging van de premieomzet waar te nemen ten opzichte van het jaar daarvoor tot € 280 mln. In de hele Benelux is de premieomzet in 2010 uitgekomen op € 400 mln. De helft daarvan komt uit maritieme verzekeringen, maar ook verzekeringen van kunst en edelstenen/sieraden zijn heel belangrijk."
 
Cover holders
In Nederland was Starr Marine al actief voor Lloyd's, maar per 1 januari zijn de activiteiten op het Europese vasteland overgenomen door Torus en ondergebracht in het eerder overgenomen Syndicate 2243. Daarnaast is in Nederland Jubilee (voorheen Cassidy Davis) al heel lang actief en onlangs is daar Catlin bijgekomen, dat is begonnen met de acceptatie van verzekeringen voor de industrie en de bouw. "Op het gebied van de 'cover holders', zo noemen wij de volmachten, hebben we in 2010 één en in 2011 twee nieuwe 'cover holders' benoemd en we verwachten dat er in 2012 weer twee nieuwe bij zullen komen. Dan staat de teller op veertien. Dat zou een hele mooie toename van de activiteiten zijn in de Benelux", aldus Van Helden.
 
Catastrofeschades
De halfjaarcijfers over 2011 laten zien dat vorig jaar een zeer zwaar jaar is geweest voor Lloyd's als geheel, mede door de aardbevingen en overstromingen in Japan, Australië en Nieuw-Zeeland. "In het eerste halfjaar van 2011 is € 3,5 mld uitgekeerd aan catastrofeschades op een totaal van € 8 mld, meer dan ooit tevoren in het bestaan van Lloyd's. Dat doet natuurlijk een aanslag op de reserves, maar gelukkig hebben we nog veel vet op de botten." Van Helden meldt niet zonder trots dat een catastrofeclaim uit Japan van 2,2 miljard yen binnen twee weken was betaald. "Dat is waar Lloyd's voor staat. Heb je ons nodig, dan zijn we er gewoon." In 2010 werd door Lloyd's 22,6 mld pond premie geboekt. "Bij een koers van 1,10 kom je dan uit op zo'n € 24,9 mld."
 
Meet the market
Voor iedereen die wel eens met eigen ogen wil zien hoe het er op de beursvloer van Lloyd's aan toe gaat, organiseert Van Helden op 20 maart in het WTC-gebouw in Rotterdam het evenement 'Meet the Market'. "Wij willen hiermee de beursvloer voor één dag weer nieuw leven inblazen", aldus Van Helden, die het idee heeft afgekeken van Lloyd's in Ierland. "We zitten hier in het WTC, in hetzelfde gebouw als waar tot een paar jaar geleden de assurantiebeurs was gevestigd, waar veel mensen met weemoed aan terugdenken. Op deze plek gaan wij nu weer een beurs maken, met zo'n dertig 'boxen' waar vertegenwoordigers van Lloyd's aanwezig zijn, die kunnen helpen met dossiers. Maar ook als je gewoon eens wilt komen kijken wat Lloyd's nu precies is, dan kan dat."
Lloyd's heeft de reputatie vaak de eerste verzekeraar te zijn, die een bijzonder risico accepteert. "Dat zit al 324 jaar in onze genen en dat doen we nog steeds graag. In veel gevallen is het aangeboden risico elders niet te verzekeren. Gelukkig kan Lloyd's dan heel vaak een oplossing bieden." Die bijzondere risico's kunnen ook worden ondergebracht tijdens het evenement in Rotterdam: "We hebben het bedrijf dat windmolens en zonne-energie verzekert op de beurs en het bedrijf dat grote evenementen verzekert als de World Tour van Madonna en Parijs-Dakar. Hienfeld zal 'iets leuks' met kunst doen, maar daar mag ik nog niet zoveel over zeggen. We hebben het bedrijf dat wereldwijd gespecialiseerd is op het gebied van diamanten, een specialist op het gebied van herverzekering en we hebben een bedrijf dat een pakketverzekering heeft gemaakt voor het mkb. De dag wordt afgesloten met een gezellige borrel, waarbij de Britse ambassadeur zal spreken."

Reageer op dit artikel