nieuws

Kleine verzekeraars afwachtend voor Solvency II Basic

Archief

De nieuwe internationale boekhoudnorm Solvency II is niet alleen voor de grote verzekeraars. Ook de kleinere verzekeraars moeten aan de slag, maar dan  met Solvency II Basic. Deze waarschuwing geeft toezichthouder Evelien Vlastuin (DNB).

Kleine verzekeraars afwachtend voor Solvency II Basic

Solvency II Basic is het toezichtsregime dat gaat gelden voor verzekeraars die 'te klein' zijn voor Solvency II. "Voorlopig zijn we in een projectgroep nog achter de schermen bezig. Daardoor lijkt het wellicht dat er niets gebeurt. Maar het tegendeel is waar. Het is tijd dat nu dan ook de sector in actie komt en zich voorbereidt, ook al is nog niet alles precies bekend", aldus Vlastuin. "Anders zijn ondernemingen op 1 januari 2014 niet klaar als het regime in werking treedt."
Kleine verzekeraars kunnen volgens Vlastuin al aan de slag met de inrichting van sleutelfuncties. "Hoe kan een kleine organisatie voldoen aan de eisen rondom interne audit, risicomanagement, compliance en actuariaat? Dat staat nu ook al in de wet."
Daarnaast is het volgens Vlastuin verstandig om te oefenen met het opstellen van de ORSA (Own Risk and Solvency Assessment). "Daar krijgen kleine verzekeraars zeker mee te maken. Solvency II Basic moet niet onderschat worden. De eisen zijn stevig en het kost tijd om je daar goed op voor te bereiden", aldus Vlastuin.

Reageer op dit artikel