nieuws

IG&H: onderhoud bestaande hypotheken levert banen op

Archief

Klein deel klanten

 

wil ervoor betalen

 

Meer aandacht voor het onderhouden van bestaande hypotheken zou 700 extra fulltime banen kunnen opleveren in de hypotheekadviesbranche, zo schat IG&H.

 

Het adviesbureau deed onderzoek onder 600 consumenten met een hypotheek. Daaruit blijkt dat de bestaande klant nog niet bepaald in de belangstelling staat van adviseurs: slechts 15% van hen is afgelopen jaar door zijn adviseur is benaderd over de bestaande hypotheek. Ondanks dat van de ondervraagden 13% bereid is te betalen voor advies over het onderhoud van de hypotheek, ziet IG&H wel een toekomst in die vorm van dienstverlening.

 

Volgens IG&H zal het gemiddelde tarief voor een hypotheekadvies eind volgend jaar zijn gedaald naar _ 1.750 (nu _ 3.000). Het aantal fte dat werkzaam is in hypotheekadvies daalt naar verwachting tot 4.295, terwijl dat in 2007 nog 17.170 was.

 

Transparantie

Afgaande op de resultaten van het onderzoek lijkt het met de transparantie over de beloning bij hypotheekadviseurs nog niet florissant gesteld: meer dan de helft van de consumenten die de afgelopen twee jaar een hypotheek sloten, is niet op de hoogte van de wijze waarop de adviseur wordt betaald. Ruim een derde (38%) denkt nog steeds dat het advies gratis is.

 

Die percentages zijn maar iets lager dan bij de totale groep ondervraagden: van hen is 43% ervan overtuigd geen cent te hebben neergelegd voor het ontvangen advies en 15% heeft geen idee hoe het advies is betaald.

 

Reageer op dit artikel