nieuws

Hypothecair planners verleggen focus naar bestaande klanten

Archief

Consumenten

 

onzeker over

 

eigen hypotheek

 

De leden van de NVHP, de vereniging van hypothecair planners, besteden steeds meer tijd aan het onderhouden van lopende hypotheken. Die activiteit neemt inmiddels meer dan een derde van de werkzaamheden in beslag, zo blijkt uit een onderzoek van de vereniging.

 

Gemiddeld zijn de NVHP’ers 62% van de tijd nieuwe hypotheken aan het adviseren; de rest gaat op aan het adviseren en onderhouden van in het verleden gesloten leningen. "Als gevolg van de huidige economische situatie willen veel consumenten hun bestaande hypotheek aanpassen. Men wil over het algemeen meer aflossen of kapitaal opbouwen waarmee de lening aan het eind van de looptijd kan worden afgelost", zegt NVHP-secretaris Evert Creemers.

 

De meeste leden (57%) zijn inmiddels volledig afgestapt van provisie; 5% werkt nog uitsluitend op provisiebasis. "Zolang de kosten van advies in de hypotheek meegefinancierd kunnen worden, verwachten wij geen grote problemen bij de uitwerking van het verbod op provisie. Anders wordt dit wanneer de maximale financiering verder wordt teruggedrongen. Indien consumenten in één keer uit eigen middelen de kosten van advies moeten financieren, zal dat bij een deel van de consumenten ertoe leiden dat men ervan afziet zich goed te laten adviseren."

 

Meer aflossen

De NVHP hield onlangs ook een consumentenenquête, waaruit bleek dat twee op de drie hypotheekklanten liefst meer of eerder wil aflossen (36%) of extra kapitaal wil opbouwen (30%) om de lening te kunnen aflossen. Van de aangesloten planners zegt 70% te merken dat klanten onzeker zijn over de hypotheek die zij hebben gesloten.

 

Voorzitter Peter Wormskamp denkt dat veel onrust ontstaat doordat consumenten onvoldoende inzicht hebben in wat de gesuggereerde veranderingen in hun persoonlijke situatie kunnen betekenen. Hij waarschuwt voor een trend om massaal bestaande hypotheken te beëindigen en nieuwe te sluiten. "Indien het oversluiten van een hypotheek al in het belang van de consument is, zal dit minder makkelijk verlopen dan in het recente verleden, aangezien veel geldverstrekkers op dit moment terughoudend zijn in het verstrekken van nieuwe hypothecaire geldleningen."

 

Reageer op dit artikel