nieuws

CBS blundert: Nederlanders lenen níet meer

Archief

De bewering van het CBS dat Nederlanders meer en vooral duurder zijn gaan lenen, klopt niet. “Het statistisch bureau interpreteerde de eigen cijfers verkeerd”, zo bericht de Volkskrant vandaag.

CBS blundert: Nederlanders lenen níet meer

De consument compenseert de krenterigheid van de banken door rood te gaan staan en creditcardschulden te maken. De Nederlander steekt zich dus niet alleen dieper in de schulden, maar zadelt zichzelf ook op met hogere rentelasten. Dat klinkt logisch, maar het is een blunder, stelt de krant.
"Uit de kleine lettertjes bij de CBS-statistieken valt op te maken dat het CBS álle creditcardtransacties als 'lening' telt, ook gewone betalingen die met creditcards zijn verricht. Een CBS-woordvoerder bevestigt dit schoorvoetend. Met andere woorden: iemand die op internet een boek of een vliegticket met een creditcard afrekent, is volgens het CBS een sloeber die niet meer bij de bank kan lenen en daarom zijn creditcard gebruikt." Bij International Card Services, de ABN Amro-dochter die creditcardbetalingen verwerkt, herkennen ze het CBS-verhaal totaal niet. "Wij vermoeden dat het CBS, dat zijn cijfers deel bij ons betrekt, omzet met krediet heeft verward. Het aantal transacties met creditcards neemt wel toe, onder meer omdat mensen steeds meer aankopen via internet doen."
Als het gestegen gebruik van creditcards met geldnood te maken zou hebben, zou ook de totale creditcardschuld moeten stijgen. Die is sinds eind 2006 echter stabiel gebleven op ruim 1,3 miljard euro (CBS-cijfer).
En die toegenomen roodstand dan? Daar valt geen speld tussen te krijgen, mits de CBS-cijfers kloppen. De Nederlandsche Bank, die sinds anderhalf jaar de roodstand eveneens bijhoudt, ziet geen enkele toename.
(de Volkskrant, pag. 25)
 
Overig verzekeringsnieuws vandaag in de media: 
 
Topeconomen roepen op tot aanpak huizenmarkt
(Volkskrant, pag. 1)
 
Woningmarkt toe aan drastische hervorming
(Trouw, pag. 13)

Reageer op dit artikel