nieuws

Banken vinden uitweg bij probleemhypotheek

Archief

De betalingsachterstanden van Nederlandse huishoudens lopen flink op, maar het aantal min of meer gedwongen verkopen is met enkele duizenden per jaar nog steeds zeer beperkt, melden banken. Zij zeggen zoveel mogelijk restschulden te willen beperken en niet te verkopen in de huidige markt, zo bericht De Telegraaf vandaag.

Banken vinden uitweg bij probleemhypotheek

Volgens cijfers van het Kadaster werden in 2011 in totaal 120.000 huizen verkocht, waarvan ruim 2.600 via executie. Marktleider Rabobank ziet een lichte stijging van betalingsproblemen. De bank maakt zich dan ook nog geen zorgen, zegt een manager van de tachtig man tellende afdeling bijzonder beheer van de bank. "Van alle 1,1 miljoen lokale hypotheekklanten van Rabo komt 0,5% hier terecht. Daarvan gaat 90% terug naar de lokale bank, als de problemen zijn opgelost en de klant in zijn huis kan blijven wonen. Voor 8% tot 9% moeten we onderhands verkopen. Dat zijn ongeveer 1.000 huizen. De resterende 1% moet via de veiling worden verkocht. Dat ging in 2011 in totaal om zo’n 220 huizen.”
Bij ABN Amro heeft slechts een zeer beperkt deel van de klanten een achterstand van enkele weken tot drie maanden. "Daarvan herstelt 97% weer binnen zes maanden, bij de rest duurt het langer of het lukt niet”, weet Marcel Zuidam, verantwoordelijk voor risicomanagement bij de hypothekengroep van ABN Amro. „Bij die laatste groep moeten we de woning ‘uitwinnen’ door middel van executie of onderhandse verkoop. Dat gebeurt in totaal in ongeveer 0,25% van de gevallen. Een groot deel van hen geniet ook nog NHG-garantie.” ABN Amro verkoopt dus ongeveer 2000 huizen per jaar.
Banken zeggen continu te zoeken naar individuele oplossingen, maar schromen niet om streng op te treden als er geen zicht is op structurele financiele verbetering. "Als iemand in de problemen is gekomen omdat hij zijn baan kwijt is en hij heeft geen perspectief op ander werk, dan heeft het geen zin om de problemen vooruit te schuiven."
(De Telegraaf, pag. 21)
 

 

Reageer op dit artikel