nieuws

Aon start taskforce digitale risico’s

Archief

Aon start taskforce digitale risico’s

Aon Nederland heeft een taskforce digitale risico’s ingericht. Volgens Peter Hartman, projectleider van de taskforce, zijn de gevolgen van digitale risico’s zoals digitale inbraken en technische problemen rondom internetbankieren meer divers en omvangrijker dan vaak gedacht.

Hartman: “Digitale problemen in de omvang zoals we die de afgelopen maanden hebben gezien, zijn relatief nieuw. De verzekeringsmogelijkheden zijn daardoor beperkt. Wij doen onderzoek naar uitbreidingsmogelijkheden op bestaande verzekeringen of de mogelijkheid om een nieuw soort verzekering te ontwerpen.” De oplossingen van de taskforce moeten organisaties op een pragmatische manier ondersteunen bij het beheersen van digitale risico's, maar vooral ook het bewustzijn rond digitale risico’s binnen organisaties vergroten. Bijvoorbeeld door deze risico’s te inventariseren en te analyseren.

De schade als gevolg van een omvangrijke cybercrime loopt al gauw in de tientallen miljoenen euro’s. KPN is een recent voorbeeld van een omvangrijke cybercrime. Daarbij wijst Hartman ook op de onduidelijkheid over aansprakelijkheden. “Doordat het een relatief nieuw fenomeen betreft, is er bijna geen jurisprudentie. In principe ligt de aansprakelijkheid bij de eigenaar van een website of ICT-systeem, maar dat kan in sommige gevallen ook eenvoudig bij de gebruiker van de systemen liggen. De wetgeving betreffende de aansprakelijkheid van hosting bedrijven is onduidelijk.”

Reageer op dit artikel